Менопауза

Менопауза
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 03.08.2009 г.

Последна корекция: 03.08.2009 г.

Прочетен: 623887

Съдържание:

3. Какви са симптомите на менопаузата?

При всяка жена менопаузата протича по различен начин. Различна е и възрастта, при коята започва самата менопауза. Някои жени достигат до нея на 30 години, а други на 50. Обикновено и симптомите й са строго индивидуални. Може да изпитате разнообразни физически и емоционални промени като например:

  • Нередовна менструация. Менструалните ви цикли могат да спрат внезапно или постепенно, да стават по-оскъдни или по-обилни, след което да престанат напълно. Непредвидимостта на циклите ви може да е първия знак, че наближавате менопаузата.
  • Болки по време на полов акт. Причинява се от изтъняване на тъканите на влагалището и загуба на овлажняването му, което се дължи на намаленото ниво на естрогените. Може да изпитате парене и сърбежи, заедно с повишен риск от инфекции.
  • Горещи вълни. Дължат се спадането на нивото на естрогените и разширяването на кръвоносните съдове, водещо до повишаване на кожната температура. Изразяват се във внезапно зачервяване или затопляне на лицето, врата и горната част на гърба, които могат да причинят изпотяване. Горещите вълни обикновено траят няколко минути.
  • Нощни изпотявания. Често са последица от топлите вълни. Те могат да нарушат съня и да доведат до безсъние.
  • Емоционални промени. Изразяват се в увеличена нервност, тревожност и раздразнителност. Може да изпитвате колебания в настроението, да сте по-възбудени и по-склонни към емоционална подтиснатост.
  • Промяна във вида ви. Подкожната мазнина, която преди е била концентрирана около бедрата и ханша ви може след менопаузата да се отлага над кръста и в коремната област. Може да забележите загуба на пълнота в гърдите си, изтъняване на косата си и набръчкване на кожата.
Снимки свързани с тази статия
Симптоми при менопауза Симптоми при менопауза
Остеопороза Остеопороза
Остеопороза Остеопороза
Яйчник Яйчник
Устройство на матката Устройство на матката
Симптоми свързани с тази статия
Болки по време на полов акт, Горещи вълни, Емоционални промени, Изпускане на урина, Инконтиненция, Менструация - нередовна, Нередовна менструация, Нощни изпотявания, Полов акт - болки, Раздразнителност, Тревожност, Урина - изпускане,
Лабораторни изследвания
Естрадиол, Лутеинизиращ хормон (LH), Прогестерон, Фоликулостимулиращ хормон (FSH),
Лекарства
Естрогени, Прогестини (Прогестагени),
Лечение и процедури
Измерване костна плътност (двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия), Остеоденситометрията, Рентгеново изследване, Хормонална терапия по време на менопауза,
Тема на седмицата
Зареди Коледата със свежа енергия!

реклама
Виж още
Още от Здравен дебат


НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising