ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Артрит

Артрит
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 30.06.2009 г.

Последна корекция: 30.06.2009 г.

Прочетен: 639896

Съдържание:

12. Каква е прогнозата за възстановяване на ставата след артрит?

Прогнозата е изключително различна в зависимост от вида на артрита и тежестта му. Други важни фактори са бързото откриване на болестта, правилното поставяне на диагнозата и бързо започване на правилно лечение, както и възрастта и общото състояние на болния.

Инфекциозните артрити са обикновено с добра прогноза при навременно започнато и правилно лечение. Рядко се стига до трайни увреждания на хрущяла и костта на ставата.

Ревматоидният артрит е с по-лоша прогноза. Протичащо с обостряния и ремисии (периоди, в които болните нямат оплаквания и състоянието им се задържа на определен етап) в голяма част от случаите това заболяване бавно и постепенно води до трайно деформиране на ставите и увреждане на функцията им. Правилното и навременно откриване и лечение забавя прогресирането на заболяването и дори може да "задържи" болестните изменения на ранно ниво. При останалите артрити, за които се предполага, че се дължат на ненормален имунен отговор (при системен лупус еритематозус, хепатит В и С, язвен колит и болест на Крон и др.) прогнозата е подобна на тази при ревматоидния артрит и често се влошава от болестните изменения на вътрешните органи (сърце, бели дробове, кръвоносни съдове и др.)

Реактивният артрит в голямата част от случаите се излекува напълно след излекуване на предполагаемата инфекция на червата или пикочо-половите пътища.

Прогнозата на артрита при износване на ставите зависи изцяло от хода на основното заболяване.

Артритът след травма оздравява напълно след проведеното лечение и покой.

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Болка в ставите, Болка при движение на ставите, Затопляне на ставите, Зачервяване на ставите, Обездвижване на ставите, Подуване на ставите, Скованост на ставите, Стави - болка, Стави - болка при движение, Стави - затопляне, Стави - зачервяване, Стави - обездвижване, Стави - подуване, Стави - скованост,
Групи лабораторни изследвания
Пълна кръвна картина, Урина,
Лабораторни изследвания
Антистрептолизинов титър (AST), Диференциално броене (ДКК), Ревма фактор,
Лекарства
Оксиками, Производни на индолоцетна киселина, Салицилати, Фосфодиестеразни инодилататори,
Лечение и процедури
Артропластика, Артроскопия, Артроцентеза, Рентгеново изследване, Физикална и професионална терапия при артрит,
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Виж още
Още от Био продуктиСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter