Чернодробна цироза

Чернодробна цироза

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 09.06.2009 г.

Последна корекция: 09.06.2009 г.

Прочетен: 621730


Какво представлява чернодробната цироза?

Черният дроб изпълнява редица важни функции, в него се преработват лекарства и токсини, синтезират се важни белтъци, хормони,фактори на кръвосъсирването, ензими. Той се разполага в горната част на корема вдясно, непосредствено под ребрената дъга.

Черният дроб е "химичната лаборатория" на нашия организъм.

Цирозата представлява хронично заболяване на черният дроб, при което неговите клетки (нар. хепатоцити) биват заместени от нефункционална, ръбцова тъкан в резултат на увреждане от различни фактори. При това заболяване се нарушават чернодробният кръвоток и функции.

В САЩ честотата на заболяването е 1 на 679, или приблизително 400 000 болни (0,15% от населението).

Повече за анатомия на храносмилателната система може да намерите ТУК.

Повече за анатомията на черния дроб може да намерите ТУК.Какви са причините за развитието на чернодробна цироза?

Редица предхождащи заболявания и вредни фактори могат да доведат до цироза. Най- честите са:

В Европа и Америка преобладават алкохолните цирози, а в Азия и Африка постхепатитните.Какви са симтомите при чернодробна цироза?

В повечето случаи заболяването започва с общи оплаквания като:

Особено чести са кожните промени като:

В други случаи на преден план от самото начало е изявата на някое от усложненията (виж следващата част).

При болните от чернодробна цироза са по-чести болести като захарен диабет, панкреатит, язвена, жлъчнокаменна болест и др.


Как се поставя диагнозата чернодробна цироза?

Ако Вашият лекар се съмнява, че имате чернодробна цироза, той ще Ви разпита подробно за Вашите оплаквания и ще Ви направи пълен преглед, търсейки симтоми на заболяването. Би могъл да Ви направи и :


Какви са усложненията при чернодробна цироза?

Внимание най-вече заслужават следните усложнения:

1. Портална хипертония

Така се означава повишеното налягане в системата на порталната вена. Посредством нея кръвта от червата преминава през черния дроб, където се очиства от вредни съставки.

Повишеното налягане пречи на нормалния кръвоток в черния дроб и води до разширение на кръвоносни съдове разположени най-често в долната част на хранопровода (образуват се разширени вени - варици) и предната коремна стена (където се оприличават като глава на медуза поради характерния си радиерен ход).

Вариците на хранопровода имат тънки и раними стени, което е причина при определени условия от тях да настъпва кървене, понякога с животозастрашаващ характер. Кървенето може да се прояви с кръв в изпражненията (мелена) - те са тъмно оцветени или по-често с повръщане на кръв (хематемезис), придружени с чувство на обща слабост. При наличие на някое от тези оплаквания е необходимо веднага да се обадите на Вашия лекар.

2. Чернодробна енцефалопатия

При чернодробната цироза е силно нарушена очистващата функция на черния дроб, при което някои токсини (като амоняка, образуван в резултат на преработката на хранителните вещества) се натрупват в кръвта.

Това води до личностни промени като:

Появата на някое от тези оплаквания говори са напреднала форма на заболяването.

3. Асцит

Нарушеният чернодробен кръвоток води до застой на течности, които се натрупват в най-голямо количество в свободната коремна кухина. За това способства и пониженото количество на белтъци в кръвта, което позволява нейната течна съставка да излезе извън кръвоносните съдове.

Допълнително може да настъпи инфектиране на асцитната течност (състояние, което се означава като спонтанен бактериален перитонит). Това е свързано с появата на остра, необичайно силна болка, ригидност на коремната мускулатура, евентуално гадене и повръщане, обща слабост и т. н.

При наличие на някое от тези оплаквания е необходимо веднага да се обадите на Вашия лекар.


Как се лекува чернодробната цироза?

Лечението е сложно и комплексно. То цели да ограничи евентуална допълнителна увреда на черния дроб и да предотврати появата на някое от усложненията.

Необходимо е да се спазва подходяща висококалорийна диета, както и да се избягва приема на алкохол и лекарства за които е известно,че са токсични за черния дроб.

При наличие на хроничен вирусен хепатит се провежда съответна противовирусна терапия. Кортикостероидите са средство срещу автоимунния хепатит.


Каква е прогнозата при чернодробна цироза?

Необходимо е да знаете, че веднъж възникнало заболяването се проявява в различна степен през целия живот.

Медикаментозната терапия облекчава състоянието Ви, но не може да постигне пълното Ви излекуване. Необходимо е да ходите редовно на контролен преглед при Вашият лекар. Той ще коригира лечението в зависимост от състоянието Ви и ще следи за появата на негови усложнения.

Снимки свързани с тази статия
Черен дроб - отпред Черен дроб - отпред
Черен дроб - отдолу Черен дроб - отдолу
Черен дроб - топология Черен дроб - топология


Copyright © www.puls.bg
All Rights Reserved.