ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Чернодробна цироза

Чернодробна цироза
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 09.06.2009 г.

Последна корекция: 09.06.2009 г.

Прочетен: 623064

Съдържание:
5. Какви са усложненията при чернодробна цироза?

5. Какви са усложненията при чернодробна цироза?

Внимание най-вече заслужават следните усложнения:

1. Портална хипертония

Така се означава повишеното налягане в системата на порталната вена. Посредством нея кръвта от червата преминава през черния дроб, където се очиства от вредни съставки.

Повишеното налягане пречи на нормалния кръвоток в черния дроб и води до разширение на кръвоносни съдове разположени най-често в долната част на хранопровода (образуват се разширени вени - варици) и предната коремна стена (където се оприличават като глава на медуза поради характерния си радиерен ход).

Вариците на хранопровода имат тънки и раними стени, което е причина при определени условия от тях да настъпва кървене, понякога с животозастрашаващ характер. Кървенето може да се прояви с кръв в изпражненията (мелена) - те са тъмно оцветени или по-често с повръщане на кръв (хематемезис), придружени с чувство на обща слабост. При наличие на някое от тези оплаквания е необходимо веднага да се обадите на Вашия лекар.

2. Чернодробна енцефалопатия

При чернодробната цироза е силно нарушена очистващата функция на черния дроб, при което някои токсини (като амоняка, образуван в резултат на преработката на хранителните вещества) се натрупват в кръвта.

Това води до личностни промени като:

  • намалена работоспособност
  • разсеяност и трудна концентрация
  • безсъние и неспокойствие
  • в по- напредналите стадии- дезориентираност, треперене на ръцете, промени в почерка и др.

Появата на някое от тези оплаквания говори са напреднала форма на заболяването.

3. Асцит

Нарушеният чернодробен кръвоток води до застой на течности, които се натрупват в най-голямо количество в свободната коремна кухина. За това способства и пониженото количество на белтъци в кръвта, което позволява нейната течна съставка да излезе извън кръвоносните съдове.

Допълнително може да настъпи инфектиране на асцитната течност (състояние, което се означава като спонтанен бактериален перитонит). Това е свързано с появата на остра, необичайно силна болка, ригидност на коремната мускулатура, евентуално гадене и повръщане, обща слабост и т. н.

При наличие на някое от тези оплаквания е необходимо веднага да се обадите на Вашия лекар.

   
   
Снимки свързани с тази статия
Черен дроб - отпред Черен дроб - отпред
Черен дроб - отдолу Черен дроб - отдолу
Черен дроб - топология Черен дроб - топология
Симптоми свързани с тази статия
Асцит, Болка в дясно подребрие, Варици на хранопровода, Длани - червеникаво оцветяване, Жълтеница, Кожа - жълт цвят, Отслабване, Палмарен еритем, Разширени вени на хранопровода, Съдови звезди, Тежест в дясно подребрие, Хранопровод - варици, Хранопровод - разширени вени, Чернодробна енцефалопатия,
Групи лабораторни изследвания
Кръвосъсирване, Пълна кръвна картина, Чернодробна функция,
Лечение и процедури
Биопсия на черен дроб, Ехография на коремни органи, Трансюгуларен интрахепатален портален шънт, Ултразвук (Ехография), Чернодробна биопсия, Чернодробна трансплантация,
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Виж още
Още от Детско здравеСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter