Навяхване на глезена

Навяхване на глезена

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 08.06.2009 г.

Последна корекция: 08.06.2009 г.

Прочетен: 235330


Какво представлява навяхването на глезена?

Навяхването на глезена представлява преразтягане или скъсване на някои от връзките му.

Връзките за леко еластични здрави ленти от съединителна тъкан, чиято роля е да стабилизират ставата отвън, да поддържат нормалното положение на костите едни спрямо други и да ограничават движенията в ставата в нормалния обем.

Глезенът е особено предразположен към навяхване поради малкия размер на ставата и силите, които действат в нея при ходене, бягане и скачане, особено върху неравна повърхност. Когато ставата се навехне, разтегнатите или скъсани връзки губят изцяло или част от стабилизиращата си функция и ставата става нестабилна, движенията в нея се увеличават ненормално много, може да се наруши нормалното взаимно разположение на костите.

В зависимост от тежестта на увреждането, навяхването на глезена се разделя на три степени:

Повече информация за анатомия на:


При какви травми се осъществява навяхването на глезена?

Глезенът е една от най-често навяхваните стави в човешкото тяло. Връзките му най-общо се увреждат при внезапно и прекомерно по обем разтягащо движение в ставата.

Навяхването на глезена се наблюдава най-често при предварително съществуващи мускулна слабост или стари травми в областта на глезена.

Типичното навяхване на глезена се осъществява при внезапно усукване на ходилото, стъпване по неравна повърхност или прилагане на необичайно голяма сила върху ставата (може да се получи при стъпване "накриво" при бягане, изкачване на стълби или при стъпване в дупка и т.н.).

Навяхването може да се получи както от вътрешната така и от външната страна на глезена. Навяхването, при което ходилото се "претъркаля" върху външната част на глезена (увреждат се връзките от външната страна на ходилото), е по-често от това, при което ходилото се "претъркаля" върху вътрешната страна на ходилото (съответно се увреждат връзките от вътрешната страна на глезена).


Кои са най-честите симптоми на навяхването на глезена?

Симптомите на навехнатия глезен включват:


Какви мерки можете да предприемете при навяхване на глезена?

Мерките, които можете да предприемете незабавно след претърпяна травма на глезена са:


Кога трябва да потърсите лекарска помощ?

Обикновено навяхването на глезена не изисква преглед от страна на лекар-специалист. Проблемът е как да се отграничи едно леко навяхване от по-сериозно увреждане (като счупване или тежко навяхване с разкъсване на връзки). Ако освен изброените симптоми е налице някое от следните оплаквания, потърсете лекар:


Към какъв лекар трябва да се обърнете?

В случай на травма на глезена, съпроводена с тревожни симптоми трябва да се обърнете към ортопед-травматолог. Това е лекар, специализиран в откриването и лекуването на травматични и други заболявания на опорно-двигателния апарат (кости, стави, мускули, сухожилия, връзки и т.н).


Как се поставя диагнозата навехнат глезен?

Преглеждащият ви лекар ще ви разпита за да се ориентира за вида и тежестта на травмата. Ще отговорите на редица въпроси като:

След това лекарят ще ви прегледа обстойно. Сравнявайки наранения глезен със здравия той ще търси белези на подуване, промяна в цвета на кожата (зачервяване, посиняване, побеляване), промяна в очертанията на глезена, кожна рана и т.н.

Ако болката и подуването позволяват лекарят ще изследва движенията и стабилността на глезена, както и мястото на най-силно изразена болка. Специално внимание ще бъде обърнато на Ахилесовото сухожилие (дебелото сухожилие, свързващо мускулите на подбедрицата отзад с петата).

За да прецени евентуалното засягане на нерв или артериален кръвоносен съд лекарят ще изследва пулса и чувствителността в различни точки от ходилото ви. Ако данните от прегледа насочват към по-сериозно увреждане на глезена лекарят може да назначи инструментални изследвания:


Как се лекува навехнатия глезен?

Лечението се избира индивидуално според вида и тежестта на навяхванетол

При навяхванията от I и II степен лечението продължава с прилагането на същите мерки, описани като първи мерки в случай на глезенна увреда в т.4. Лекарят може да ви препоръча да ходите с патерици (за да отбремените глезена от тежестта на тялото) както и да носите шина (от 10 дни до 6 седмици в зависимост от тежестта на навяхването), чиято роля е да осигури покой на наранената става и да ускори заздравяването

При тежките навяхвания от III степен, при които е налице скъсване на една или повече връзки, може да се налижи извършването на операция, особено ако става въпрос за физически сктивни пациенти или спортисти). В зависимост от конкретната връзка и от времето минало от получаване на травмата, скъсаната връзка може да се зашие или възстановяването и може да се извърши с материал от собственото тяло (автографт, напр. сухожилие) или материал от донор (алографт)

И в двата случая в лечението следва рехабилитационна програма (изготвена от специалист физиотерапевт), в която основна роля играят упражнения за засилване мускулатурата на долната част на травмирания крайник. Това възстановява функцията на навехнатия глезен и играе роля за предотвратяване на бъдещи увреждания на същия.


Каква е прогнозата за възстановяване на глезена?

Възстановяването на глезена зависи от много фактори като водещите са:

В големия процент от случаите (80-90%) функцията на навехнатия глезен се възстановява напълно (особено при по леките навяхвания от I и II степен). Въпреки това в някои от случаите на глезенно навяхване (особено тежките от III степен, свързани с разкъсване на връзки) остават последствия като непълен обем на движение в ставата, чувство за нестабилност, известна хронична (постоянна) болезненост и подуване както и предразположеност към повторни травматични увреди на същия глезен. Навехнатият глезен е предразположен за по-ранно развитие на артрозни промени (промени на износване) в ставата (това може да се случи след 10-15 и повече години). Правилно провежданата рехабилитационна програма свежда до минимум честотата на тези последствия.

Навяхванията от I степен обикновено заздравяват напълно за период от 2 седмици. За тези от II степен са необходими до 6 седмици, а пълното заздравяване на тежките навяхвания от III степен може да са нужни до 6 месеца и повече.


Как да се предпазим от навяхване на глезена?

Обръщайки внимание на следните моменти, вие можете да намалите риска за навяхване на глезена:

Снимки свързани с тази статия
Устройство на долен крайник Устройство на долен крайник
Кости на глезена и стъпалото Кости на глезена и стъпалото


Copyright © www.puls.bg
All Rights Reserved.