ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Салмонелоза

Салмонелоза

Автор: Екип на Puls.bg

Публикуван на: 27.01.2012 г.

Последна корекция:

Прочетен: 21685

Съдържание:
1. Какво е салмонелоза и кой е причинителя?

1. Какво е салмонелоза и кой е причинителя?

 

Салмонелозата е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от бактериите салмонела. Има над 1500 вида салмонела. Бактериите са грам-отрицателни и са част от семейството на ентеробактериите.

 

Салмонелите са високо устойчиви, оцеляват продължително време във външна среда. Установено е, че издържат във вода 120 дни, в морска вода до 217 дни, в месото - повече от година. Стайната температура създава идеални условия за тяхното разножаване в хранителните продукти.

 

Рискът от консумиране на заразена храна е голям, тъй като тези микроорганизми не променят вкуса и миризмата на продуктите и наличието им не може да бъде разпознато. Възможно е дори да бъдат "консервирани", ако този вид приготвяне на храна не премине през необходимата термична обработка.
 

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Висока температура, Гадене, Главоболие, Диария, Изпражнения - кървави, Кръв в изпражненията, Повръщане, Температура - повишена,
Групи лабораторни изследвания
Биохимични, Бъбречна функция, Електролити и микроелементи, Пълна кръвна картина,
Лабораторни изследвания
Калий, Натрий серум, Хематокрит (НСТ), Хлор,
Тема на седмицата:
Остър ларингит - затруднено дишане и лаеща кашлица в малките часове на нощта

реклама
Виж още
Още от По-красиви днес



Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising