ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Синдром на неспокойните крака

Синдром на неспокойните крака

Автор: Екип на Puls.bg

Публикуван на: 31.12.2011 г.

Последна корекция:

Прочетен: 23491

Съдържание:

1. Какво представлява синдромът на неспокойните крака?

Синдромът на неспокойните крака е състояние, при което е налице силен дискомфорт  и желание за движение на краката в седящо или лежащо положение. Движението им временно успокоява това чувство. Симптомите на заболяването са по-леки през деня и по-тежки вечер и през нощта и пречат на заспиването. Чувството за дискомфорт може се появява и да изчезва, но се влошава при употреба на кофеин, недоспиване или по време на бременност. Синдромът може да се прояви за пръв път във всяка възраст. Честотата на заболяването е 5% от хората на средна възраст и се увеличава на 10-20% от тези над 60-години.


Синдромът на неспокойните крака трябва да се различава от разстройството с периодично движение на крайниците, което е състояние характеризиращо се с повтарящо се мърдане, трепване и други движения на краката, проявяващо се само по време на сън. Движенията са ритмични и се повтарят на всеки 20-40 секунди. Заболяването намалява пълноценността на съня и причинява прекалена сънливост през деня и намаляване на концентрацията. Около 80% от хората със синдром на неспокойните крака имат разстройство с периодично движение на крайниците, но обратното не е вярно. При второто заболяване няма чувство на дискомфорт и желание за движение на краката през деня, както при първото.
 

   
   
Отпечатай
Симптоми свързани с тази статия
Болка, Изтръпване, Сърбеж,
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Виж още
Още от РелаксСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter