ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хъркане

Хъркане

Автор: Екип на Puls.bg

Публикуван на: 31.12.2011 г.

Последна корекция:

Прочетен: 30539

Съдържание:

1. Какво представлява хъркането?

Хъркането е грубия, дрезгав звук, който се чува, когато потокът от въздух, който минава през гърлото и устата по време на сън бъде възпрепятстван по някаква причина. Когато въздух премине през отпуснатите тъкани на гърлото, те започват да вибрират, което създава неприятните звуци. Освен, че хъркането е неприятно и пречи на съня на близките на хъркащия, то може да е признак за по-сериозно заболяване.

 

Почти половината от възрастните хъркат от време на време или постоянно. Често хора, които не го правят по принцип, съобщават за хъркане след вирусно заболяване, след употреба на алкохол или след като приемат някои медикаменти. Често се смята, че хората с този проблем са обикновено мъже с наднормено тегло. Всъщност слаби жени могат да хъркат също толкова силно , въпреки че това състояние е 7-10 пъти по-разпространено при мъжкия пол. Като цяло се смята, че с напредването на възрастта и повишаването на телесното тегло, хъркането се влошава.


Промени в начина на живот, като намаляване на теглото, избягването на алкохола скоро преди лягане или спането на една страна може облекчи неприятното състояние. Използват се и медицински уреди, както и хирургични методи, но те не са необходими винаги и не са подходящи за всеки, който хърка.
 

   
   
Отпечатай
Симптоми свързани с тази статия
Нарушения в съня, Отпадналост, Сън - нарушения, Сънливост, Уморяемост, Хъркане,
Лечение и процедури
Сомнопластика,
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от Йога и медитацияСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter