ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хроничен гастрит

Хроничен гастрит

Автор: Екип на Puls.bg

Публикуван на: 25.12.2011 г.

Последна корекция:

Прочетен: 170736

Съдържание:

1. Какво представлява гастритът?

 

Гастритът представлява възпалителение на стомашната лигавица. Развива се в резултат на остро (краткотрайно) или хронично (продължително) въздействие на увреждащи фактори и се дели съответно на остър и хроничен гастрит.

 

До сега връзката между хистологичните данни (материал взет чрез биопсия), данните от ендоскопски изследвания на стомаха и симптомите на пациента не е изяснена до край. Хора, страдащи от гастрит могат да изпитват болка или дискомфорт в горната част на корема, както и други оплаквания, но много хора с гастрит нямат никакви симптоми и дори не знаят за заболяването си. Често диагнозата се поставя след гастроскопия по други причини.

 

Терминът гастрит понякога грешно се използва за да опише болка и дискомфорт в горната част на корема, но тези оплаквания могат да се причинят от редица други болести. Много хора с тези симптоми, всъщност нямат гастрит. За гастрит се говори само, когато се докаже чрез изследване възпаление на стомашната лигавица.

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Апетит - липса, Безапетитие, Гадене, Диария, Липса на апетит, Повръщане, Подуване на корема, Подуване на корема, Раздразнителност, Уморяемост,
Групи лабораторни изследвания
Биохимични, Имунология,
Лечение и процедури
Биопсия, Гастроскопия, Горна ендоскопия. Езофагогастродуоденоскопия.,
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Виж ощеСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter