ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Физическа активност при възрастни

Физическа активност при възрастни

Автор: Екип на Puls.bg

Публикуван на: 25.12.2011 г.

Последна корекция:

Прочетен: 8082

Съдържание:
1. Какви са благоприятните въздействия на спортуването при възрастни?

1. Какви са благоприятните въздействия на спортуването при възрастни?

 

Физическата активност има благоприятно въздействие върху всички органи и системи. То е най-осезаемо върху сърдечносъдовата система. Правенето на упражнения при възрастни пациенти със заболяване на коронарните съдове намалява симптомите, смъртността и броя на рехоспитализациите поради сърдечносъдови заболявания.

 

Укрепващото въздействие на спортната дейност върху сърцето и съдовете се проявява по множество механизми. Увеличените изисквания към сърцето водят до по-добро усвояването на кислорода от него. Капилярните съдове се разширяват и се подобрява пренасянето на кислород и хранителни вещества към мускулите. Нивото на миоглобин (хемоглобин в мускулите) се увеличава, което също подобрява пренасянето на кислород към мускулите. С физическите упражнения се намалява сърдечната честота при покой, което дава на сърцето повече време да се пълни с кръв (т.е. времето за диастолата се увеличава). Подобрява се кръвотока към коронарните артерии (артериите, кръвоснабдяващи сърдечния мускул) и ударния обем на сърцето се увеличава.

 

Упражняването на физическа активност намалява нивата на липопротеините с ниска плътност, понижава кръвното налягане и спомага за редуциране на телесното тегло при затлъстяване.

 

Практикуването на физически упражнения подобрява издръжливостта към физическа активност на хората с хронична обструктивна болест на белия дроб, подобрява нивата на кръвната захар на хората с диабет, както и спомага за запазване на здравината на костите и мобилността на ставите при възрастни.

 

Освен ползите за физическото здраве, спортуването подобрява съня, функцията на мозъка и настроението и намалява симптомите на депресия.

   
   
Отпечатай
Тема на седмицата:
Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

реклама
Виж още
Още от БилкиСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter