ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Торзио на тестиса

Торзио на тестиса

Автор: Екип на Puls.bg

Публикуван на: 25.12.2011 г.

Последна корекция:

Прочетен: 32166

Съдържание:

1. Какво представлява торзио на тестиса?

 

Торзио на тестиса е спешно състояние в медицината, което ако не бъде овладяно навреме може да доведе до загуба на засегнатия тестис. Всеки тестис е свързан за семенна връв. Тя се намира в малкия таз и освен други важни за тестисите структури (нерви, семенен канал и други), съдържа и артериите, които ги кръвоснабдяват.

 

Торзио на тестиса е състояние, при което тестиса се завърта по надлъжната си ос, при което се усуква семенната връв и остро се нарушава кръвоснабдяването му. В зависимост от това, къде става завъртането се различават две форми на торзио на тестисите:

  • суправагинална - когато тестисът и неговата обвивка (влагалищна обвивка) се завъртат около семенната връв
  • интравагинална - когато тестиса се завърта вътре във влагалищната си обвивка

Торзиото на тестиса най-често се среща при момчета на възраст между 12 и 18 години. Честотата на заболяването е един на 4000 мъже под 25 годишна възраст.

 

Суправагиналната форма на торзио на тестиса се среща при новородени, а често усукването на семенната връв се случва и преди раждането. Тази форма на заболяването заема 5% от всички случаи на торзио на тестиса.

 

Съществува и форма наречена интермитентно (епизодично) торзио на тестиса, която се характеризира с периодично усукване на семенната връв, което се оправя „от само себе си”. Тази диагноза е вероятна при всички млади пациенти със силни болки и оток в слабините, които се облекчават спонтанно (без лечение).

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Болка, Болка в корема, Болка в слабинната гънка, Висока температура, Гадене, Корем - болка, Повръщане, Температура - повишена, Фебрилитет,
Лечение и процедури
Ултразвук (Ехография),
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от Йога и медитацияСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter