ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Жълтеница

Жълтеница

Автор: Екип на Puls.bg

Публикуван на: 17.12.2011 г.

Последна корекция:

Прочетен: 56789

Съдържание:

1. Какво представлява жълтеницата?

 

Жълтеницата (иктер,  лат. icterus) не е заболяване, а по-скоро симптом, който се проявява при много и различни болести. Жълтеницата представлява жълто оцветяване на кожата и склерите (бялата част на окото), което се причинява от повишени нива в кръвта на жълтия пигмент билирубин.

 

Пожълтяването на кожата и склерите е толкова по-изразено, колкото е по-висока концентрацията на билирубин в кръвта. Когато, промяната в цвета е съвсем лека, тогава състоянието се нарича субиктер. При леки повишения на нивото на билирубин в кръвта, цвета си променят първо склерите на очите и повърхността под езика. Ако нивото на билирубина продължи да се  покачва, пожълтява и цялата кожа на болния.

 

Пожълтяване на кожата, освен на жълтеница, може да се дължи и на каротенодерма и излагане на феноли (изходни вещества са за редица производства на лекарства, пластмаси, синтетични влакна, взривни вещества, за производство на хербициди и други). Приемането на големи количества плодове и зеленчуци, съдържащи пигмента каротен, води до жълто оцветяване на кожата и се нарича каротенодерма. Тя може да се причини от прекаления прием на моркови, тикви, портокали и други. За разлика от жълтеницата, каротенодермата не оцветява в жълто склерите на очите и по товадвете състояния лесно се разграничават. Друг чувствителен индикатор за повишаване на нивото на билирубин в кръвта е потъмняването на урината, което се дължи на отделянето на част от билирубина през бъбреците.

 

Освен козметичните проблеми свързани с жълтия цвят на кожата, промените в цвета на урината и изпражненията, симптомът, който най-често се появява заедно с жълтеницата е сърбежа (пруритус). Сърбежът понякога е толкова сериозен, че кара пациентите да чешат кожата си до образуване на рани и им пречи им да заспят.

 

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Гадене, Жълтеница, Повръщане, Пожълтяване на кожата, Сърбеж,
Групи лабораторни изследвания
Биохимични, Чернодробна функция,
Лабораторни изследвания
АЛАТ (аланин-аминотрансфераза, известен преди като ГПТ – глутамат-пируват-трансаминаза), АСАТ (аспартат-аминотрансфераза, известен преди като ГОТ – глутамат-оксалацетат-трансаминаза, Билирубин – общ и директен, ГГТ (гама-глутамил трансфераза),
Лечение и процедури
Биопсия на черен дроб, Ехография на коремни органи, Компютърна томография (скенер), Магнитно-резонансна томография,
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Виж още
Още от ЗачатиеСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter