ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Адаптация към тренировка

Адаптация към тренировка

Автор: Екип на Puls.bg

Публикуван на: 10.12.2011 г.

Последна корекция:

Прочетен: 23701

Съдържание:

4. Как се адаптира ендокринната система?

 

Класическите ендокринни промени, настъпващи в организма с увеличение на спортната подготовка са уеличение в нивото на циркулиращите в кръвта хормони, като инсулина е главно изключение от това правило. Дълготрайното спортуване води до повишение на капацитета на жлези като хипофизната жлеза и сърцевината на надбъбречната жлеза (продуцираща адреналин).

 

Тренировките предизвикват увеличение в нивата на тестостерона. Различни фактори влияят върху степента на повишение на нивата на тестостерон. За сега се смята, че най-важният от тях е интензивността на тренировката. Силовите тренировки с вдигане на свободни тежести предизвикват много по-голямо повишение на нивото на тестостерон в кръвта, от колкото тренировките в спортове, в които най-важна е издръжливостта. Силовите програми, при които упражненията се извършват със средна или тежка интензивност, с малки интервали за почивка и които обхващат най-големи обеми мускулна маса, предизвикват най-големи увеличения в нивата на тестостерон в кръвта. 

   
   
Отпечатай
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от Фитнес и рехабилитацияСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter