ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Адаптация към тренировка

Адаптация към тренировка

Автор: Екип на Puls.bg

Публикуван на: 10.12.2011 г.

Последна корекция:

Прочетен: 24034

Съдържание:
3. Как се променя мускулният метаболизъм?

3. Как се променя мускулният метаболизъм?

 

Редовното провеждане на тренировки за сила и издръжливост предизвиква разнообразни промени в метаболизма на мускулите. При кратки тренировки мускулите разчитат на запасите си с въглехидрати. Дългите тренировки за издръжливост водят до използване и разграждане на повече на мазнините в организма за енергия и щадене на въглехидратите. Този модел на промяна на вида на използваното гориво е важен механизъм, по който спортистите увеличават своята издръжливост.

 

Като контраст, тренировките за сила предизвикват минимални промени в метаболизма на мускулите. Това не е изненадващо, като се знае краткото време за което се изисква поддържането на максимална сила на движение в силовите спортове. Атлетите, трениращи в тези спортове, разчитат на адаптация на невромускулно и структурно ниво (активиране на повече моторни единици и мускулна хипертрофия) от колкото на промени в метаболизма на мускулите. Важно е да се отбележи, че тренировките за сила, повишават до известна степен издръжливостта на организма, а тренировките за издръжливост могат да намалят силовите постижения. Спортисти, трениращи спортове изискващи сила и издръжливост биха подобрили постиженията си практикувайки и двата типа тренировка. Трениращите обаче спортове, в които силата е най-важния компонент могат да компрометират постиженията си, ако смесват тренировките за сила с тези за издръжливост.

   
   
Отпечатай
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Виж още
Още от Бременност и ражданеСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter