ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кървене от стомашно-чревния тракт

Кървене от стомашно-чревния тракт

Публикуван на: 03.12.2011 г.

Последна корекция:

Прочетен: 88700

Съдържание:
1. Какво представлява кървенето от стомашно-чревния тракт?

1. Какво представлява кървенето от стомашно-чревния тракт?

 

Кървене от стомашно-чревния тракт, представлява важен симптом, който е сигнал за болестен процес изискващ лекарска намеса за изясняване на причината и нейното лечение. Кървенето може да бъде от стуктури по цялата дължина на храносмилателната система, което определя и специфичния симптом, който алармира пациента.

 

В зависимост от височината на източника, над или под нивото на дуоденума (дванадесетопръстника), кървенето се дели на такова от горния или долния храносмилателен тракт. Повръщането на ясна кръв, т.нар. хематамеза, показва източник на кървене от горната част на тракта. Повръщането на тъмно кафяви зърнисити материи, ни показват забавено или спряло вече кървене, тъй като червеният хемоглобин е претърпял обработка от стомашните киселини  и се е превърнал в кафяв хематин (метаболитен продукт на хемоглобина). Мелена се наричат тъмните, до черни изпражнения, имащи зловонна миризма, които по-често говорят за кървене от горната част на храносмилателната система, но източници в тънките черва и десния колон (дебелото черво), също могат да се прояват с мелена, поради по-дългия път до ануса и настъпилите вече метаболитни промени на хемоглобина. Кървене от 100-200мл. е достатъчно, за да предизвика мелена. Изпражненията могат да бъдат оцветени в черно и без кървене, при прием на храна и медикаменти съдържащи желязо, бисмут и др.

 

Кървенето от долния интестинален тракт се проявява с ясна кръв като примес към изпражненията.  Когато кръвта е в минимално количество и не е видима с просто око, тя може да бъде открита със специфични химични тестове за т.нар. окултни кръвоизливи.

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Кръв в изпражненията, Мелена, Повръщане на кръв, Хематемеза,
Групи лабораторни изследвания
Биохимични, Кръвосъсирване, Пълна кръвна картина, Чернодробна функция,
Лабораторни изследвания
Еритроцити (RBC), Хематокрит (НСТ), Хемоглобин (НGB),
Лечение и процедури
Гастроскопия, Горна ендоскопия. Езофагогастродуоденоскопия., Дуоденоскопия, Колоноскопия,
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Виж още
Още от ЗачатиеСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter