ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ларингит

Ларингит

Публикуван на: 26.11.2011 г.

Последна корекция:

Прочетен: 50284

Съдържание:

7. Какво е лечението?

 

При остър ларингит при възрастни лечението се състои основно в почивка за гласните връзки, шептенето обратно на очакванията напряга гласните връзки повече от фонацията с пълен глас. Препоръчителни са инхалациите на топъл и влажен въздух, на аерозоли с антибиотик при бактериалните инфекции, например Bioparox, в тежки случаи и приложение на кортикостероиди, които намаляват отока на ларинкса. 

 

Острия субхордален ларингит при децата в зависимост от тежестта на състоянието може да се лекува в домашни условия или в болница. В повечето случаи заболяването протича бенигнено (доброкачествено) и не налага хоспитализация. При пристъп на диспнея и цианоза, състоянието се подобрява бързо и ефективно при заемане на седнало положение,   вдишване на топъл и затоплен въздух, в домашни условия инхалация над съд с вряща вода. В по-тежките случаи медикаментозно се добавят кортикостероидни препарати, дексаметазон. При неповлияване от първоначалната терапия и задълбочаване на диспнеята може да се наложи оротрахеална интубация (поставяне на тръба в дихателните пътища след медикаментозно седиране на пациента) и механична вентилация за осигуряване на тъканната оксигенация.

 

Лечението на епиглотит е спешно, включва приложение на кортикостероиди, антибиотици и в някои случаи оротрахеална интубация или в краен случай трахеостомия (оперативно осигуряване на отвор на трахеята между ларингеалните прешлените). Положението на пациент със задух е винаги седнало или високо легнало, за да се облекчи максимално задухът.

 

Лечението на хроничния ларингит се състои в премахване на основната причина за заболяването. Спиране на тютюнопушенето, покой на гласните връзки, прием на повече течности, различни таблетки за смучене са силно препоръчителни. В случаите на бактериална инфекция са показни антибиотиците. При необходимост могат да се добавят кортикостероиди, антихистамини (противоалергични медикаменти). При неясни и преканцерозни състояния може да се наложи хирургично вземане на биосия за хистологично изследване и определяне на точна диагноза. 

   
   
Отпечатай
Симптоми свързани с тази статия
Болка в гърлото, Глас - дрезгав, Диспнея, Дисфагия, Дрезгав глас, Задух, Задух - пристъпен, Пристъпен задух,
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Виж още
Още от АктуалноСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter