ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Амблиопия (мързеливо око)

Амблиопия (мързеливо око)

Автор: Екип на Puls.bg

Публикуван на: 12.11.2011 г.

Последна корекция:

Прочетен: 29846

Съдържание:
4. Какво е лечението на амблиопията?

4. Какво е лечението на амблиопията?

 

Желателно е корекцията на зрението да започне да се провежда още преди 6-месечна възраст. Фактори, нарушаващи зрението трябва да бъда лекувани своевременно. Корекция на рефракционните аномалии също.

 

Следваща стъпка е т.нар. оклузионния терапия – покриване на здравото око с превръзка или пригодени очила, постоянно или за различно дълъг период от време – един или няколко часа на ден, стимулиращо зрителните възприятия от амблиопичното око. Тази терапия изисква редовно проследяване от офталмолог за изключване влошаване на зрението на здравото око. Резултатите от лечението зависят от тежестта на амблиопията и възрастта на детето. То приключва след стаблизиране на зрителната острота с постепенно разреждане на периодите на закриване на окото. С приключване на терапията е възможно рецидивиране на състоянието в 25% от случаите.

 

Винаги трябва да се следи дали детето не поглежда и със здравото око. При тези случаи или деца, които отказват превръзка или очила, може да се прилага атропин под формата на капки или крем, с което зрението се замъглява.

 

При страбизъм (кривогледство) се цели постигането на фиксация с всяко едно око поотделно, след което се пристъпва към оперативна намеса за корекция на кривогледството. Преди това тя е неуместна поради затруднената оценка на фиксациращия потенциал на амблиопичното око. 

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Зрение - намалено, Намалено зрение,
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Виж още
Още от Здрав умСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter