ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Амблиопия (мързеливо око)

Амблиопия (мързеливо око)

Автор: Екип на Puls.bg

Публикуван на: 12.11.2011 г.

Последна корекция:

Прочетен: 29630

Съдържание:
3. Как се диагностицира амблиопия?

3. Как се диагностицира амблиопия?

 

Диагностицирането на амблиопията се базира на оценката на зрителната острота на двете очи при последователното им закриване с познатите ни таблици в офталмологичните кабинети. При проговорилите деца това не се явява проблем. В кърмаческа възраст обаче диагностичния процес е по-труден. Тук се определя фиксиращото око или в случаите на кръстосана фиксация – позицията на превключване на фиксацията от едното към другото око. Понякога фиксация може да се извършва не с най-богатата на фоторецептори компонента – фовеята, а с друга част от ретината.

 

Оценява се още качеството на пространственото зрение, рефракцията (късогледство, далекогледство, астигматизъм). Тези и други изследвания се провеждат от офталмолог, както и  за изключване на органично очно заболяване, довело до състоянието.

 

Състоянието не може да се разпознае, тяма характерни симптоми. До момента, в който се установи амблиопията, зрението постоянно се уврежда.    В някои случаи тя е забележима - например посоката на гледане на двете очи не съвпада.

 

Образни изследвания при съмнение за органична причина са флуоресцентната ангиография за оценка на ретината, компютърна томография, ядреномагнитен резонанс. 

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Зрение - намалено, Намалено зрение,
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от Био продуктиСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter