ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Амблиопия (мързеливо око)

Амблиопия (мързеливо око)

Автор: Екип на Puls.bg

Публикуван на: 12.11.2011 г.

Последна корекция:

Прочетен: 29608

Съдържание:
2. Какви са причините за амблиопия?

2. Какви са причините за амблиопия?

 

Основният механизъм, по който възниква амблиопията, независимо от първопричината, е намалената „употреба” на окото, т.е. недостатъчната стимулация на рецепторите в ретината или разминаване на получаваните образи от двете очи в мозъчните структури. Амблиопия се развива през критичният за зрението период в ранната детска възраст. Рискови фактори се явяват преждевременното раждане, умствената изостаналост, фамилната обремененост.

 

„Мързеливото око“ се наблюдава по-често при малките деца със страбизъм  (кривогледство). При това състояние, мозъкът, за да се избегне възприемането на образа от двете очи - двойното виждане, потиска сигнала от едното око. Това означа, че липсва съгласуваност в мозъчните структури при възприемането на образа едновременно от двете очи и възпроизвеждане на единична картина. Мозъчните структури за възприятие на образите зависят от окото, което постепенно изостава в развитието си.

 

Друга причина за амблиопия може да бъде т.н. анизометропия, състояние при което размерът на диоптъра между двете очи се различава с повече от 1.5, по-често при далекогледство, където минимални разлики могат да причинят амблиопия, за разлика от късогледството, при което и 3 диоптъра не биха довели до промени.  

 

Други причини за амблиопия са ограничаване на зрението поради катаракта, заболяване на роговицата, птоза на клепач и др.

 

Органична причина за амблиопия за заболявания на ретината и зрителния нерв.

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Зрение - намалено, Намалено зрение,
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от СънСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter