ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Безвкусен диабет

Безвкусен диабет

Публикуван на: 31.05.2011 г.

Последна корекция:

Прочетен: 70494

Съдържание:

1. Какво представлява антидиуретичния хормон?

Безвкусният ( инсипиден) диабет е клиничен синдром, характеризиращ се с отделянето на повишено количество урина с ниско относително тегло, засилено чувство на жажда и съответен прием на течности. В основата на заболяването стои абсолютния или относителен дефицит на антидиуретичния хормон, в резултат на което е нарушена концентрационната способност на бъбрека.

 

АДХ е пептиден хормон, произвеждан в хипоталамуса. Последният е функционално и морфологично тясно свързан с хипофизата. Аксоните на неврони от определени ядра в хипоталамуса окончават в  задната част на хипофизата. В разширения в нервните окончания се складират неврохормоните АДХ (антидиуритичен хормон - вазопресин) и окситоцин. При определени стимули те биват освобождавани в кръвното русло и оказват системното си действие.

 

АДХ има важна роля в регулацията на обема и осмоларитета на екстрацелуларното пространство. Той притежава няколко физиологични функции. Една от тях е действието му върху събирателните каналчета в бъбреците. Под негова стимулация в стените на епителните клетки се образуват канали, които опосредствяват усвояването на водата и концентрирането на урината.

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Никтурия, Полидипсия, Полиурия, Хипотония,
Групи лабораторни изследвания
Биохимични, Електролити и микроелементи, Урина, Хормонални,
Лабораторни изследвания
Калий, Натрий серум, Урина – специфично тегло (относително тегло), Хлор,
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от ВзаимоотношенияСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter