ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Аортна клапна стеноза

Аортна клапна стеноза

Автор: Екип на Puls.bg

Публикуван на: 31.05.2011 г.

Последна корекция:

Прочетен: 53702

Съдържание:

2. Каква е клиничната картина?

 

Хроничната аортна стеноза остава безсимптомна години наред. С влошаването на левокамерната функция се появяват триадата класически за заболяването симптоми. А това именно са синкоп; стенокардия (гръдна болка); симптоми и признаци на сърдечна недостатъчност.
 
Синкопът настъпва поради невъзможността за покриване на енергийните нужди в условията на повишени изисквания като физическо натоварване например. Синкоп може да възникне и в покой във връзка с нарушение в барорецептори, контролиращи артериалното налягане, или във връзка с ритъми нарушения. Внезапни аритмии могат да са причина и за внезапна сърдечна смърт.
 
Гръдна болка настъпва във връзка с исхемията на миокарда поради хипертрофията или поради съпътстващи коронарни атеросклеротични плаки.
 
При настъпването на сърдечна недостатъчност се появяват задух и умора при физичекси усилия, пристъпен нощен задух, отоци.
 
Прави впечатление бледите кожа и видими лигавици поради намаленото кръвоснабдяване на периферните тъкани за сметка на жизнено важните органи.
 
При аортна стеноза се наблюдава слабо напълнен периферен пулс, лесно се потиска, бавно се покачва и спада и е с по-ниска честота. При млади и много възрастни подобни белези може и да липсват.
 
За разлика от аортната регургитация тук сърдечният връх не е изместен наляво и надолу тъй като хипертрофията на лявата камера е концентрична и липсва дилатация. Аукултаторно вторият сърдечен тон е отслабен. Може да се долавят трети и четвърти тон. Най-съществен от аускултаторната находка е систоличния шум – груб и силен с изразен кресчендо-декресчендо характер, излъчващ се по хода на сънните артерии. При изразена стеноза може да се усещат и вибрирации на гръдната стена. С напредването на тежестта на стенозата шумът става по-интензивен, пикът се изместв към втория тон и декресчендо-рамото се скъсява. При критични състояния шумът не се чува.
 

 

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Болка в гърдите, Болка зад гръдната кост, Гърди - стягане, тежест, Задух, Колапс, Остра болка в гръдната област, Стягане и тежест в гърдите, Уморяемост,
Групи лабораторни изследвания
Биохимични, Кръвосъсирване,
Лабораторни изследвания
АЛАТ (аланин-аминотрансфераза, известен преди като ГПТ – глутамат-пируват-трансаминаза), АСАТ (аспартат-аминотрансфераза, известен преди като ГОТ – глутамат-оксалацетат-трансаминаза,
Лекарства
Бета-блокери (клас ІІ), Сърдечни гликозиди,
Лечение и процедури
Балонна валвулопластика,
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Виж още
Още от АктуалноСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter