ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Акромегалия

Акромегалия

Автор: Екип на Puls.bg

Публикуван на: 30.05.2011 г.

Последна корекция:

Прочетен: 38914

Съдържание:
5. Какво е лечението на акромегалията?

5. Какво е лечението на акромегалията?

Лечението бива оперативно, медикаментозно или чрез лъчетерапия. Критерии за ремисия са растежен хормон на гладно под 1 ng/ml и супресия до тези стойности при обременяване с глюкоза и нормално ниво на IGF – 1.
 
Терапия на първи избор е транссфеноидалната аденомектомия. Успех се постига в 60 до 80% от случаите, по –голям при по-малки размери на формацията и по-ниски изходни стойности на соматотропния хормон. Честотата на рецидивите при успешна операция възлиза на около 5%.
 
В случаите на рецидив или остатъчна туморна формация, противопоказания за оперативна намеса или отказ за провеждането на такава се преминава към медикаментозно лечение. С него целим нормализиране на хормоналното ниво, намаляване размерите на тумора и овладяване на клиничната картина. Медикаменти на избор са допаминовите агонисти, аналозите на соматостатина и антагонмистите на рецептора за растежен хормон.
 
При здрави лица допаминът е невротрансмитер, който повишава секрецията на соматотропин. При акромегалия той има точно обратния ефект – потиска я. Преди започване на лечението е удачно провеждането на терапевтичен тест за оценка податливостта на заболяването към подобно лечение – търси се супресия на растежен хормон. Медикаменти на избор са бромокриптин и каберголин. При комбинирано лечение със соматостатинов аналог резултатите са по-добри.
 
Соматостатинът е хормон, произвждан от хипоталамуса, който потиска секрецията на соматотропин от хипофизата. В терапията на акромегалията се прилагат неговите синтетични аналози. Първият продукт е октреотид, прилаган трикратно дневно подкожно. Той беше изместен от бавно освобождаващи се препарати, прилагани веднъж месечно. Octreotide LAR се аплицира на 4 седмици, а ланреотид – на две седмици. Тези препарати водят до чувствително подобрение в прогнозата на заболяването, редукция в размера на туморната маса и овладяване на клиничната картина.
 
Най- новите медикаменти са рецепторните антагонисти на растежен хормон. Те все още подлежат на проучване. Pegvisomat също се аплицира подкожно, ежедневно. За сега има малко опит с него. Резултатите са окуражаващи, но цената е сериозен лимитиращ фактор.
 
Лъчетерапията включва облъчване с около 45-50Gy. Резултатите настъпват бавно (години), но в 80% от случаите се отчита терапевтичен ефект. Проблем е съпровождащото развитие на хипопитуитаризъм.
 
При пациентите с потиснат растежен хормон се прекратяват пролиферативните промени в костите, овладява се оточността на меките тъкани, подобрява се общото състояние, работоспособността. Коригират се нарушенията във въглеходратната обмяна и калциурията до известна степен. Костните промени не регресират.

   
   
Отпечатай
Симптоми свързани с тази статия
Загрубяване на кожата, Кожа - загрубяване, Менструация - нередовна, Менструация - нередовна, Мускулна слабост, Намалена работоспособност, Нередовна менструация, Сънливост, Уголемени органи, Уморяемост,
Групи лабораторни изследвания
Хормонални,
Лабораторни изследвания
Соматотропен хормон (СТХ),
Лечение и процедури
Радиотерапия (лъчева терапия),
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от Йога и медитацияСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter