ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Акромегалия

Акромегалия

Автор: Екип на Puls.bg

Публикуван на: 30.05.2011 г.

Последна корекция:

Прочетен: 39086

Съдържание:
3. Каква е клиничната картина при акромегалия?

3. Каква е клиничната картина при акромегалия?

Най-често тя се наблюдава около 40-50 годишна възраст, еднакво засяга и двата пола. Диагностицирането и обикновено става години след началото на заболяването поради бавната му прогресия.   
 
Типични белези са уголемяването на крайниците, загрубяването на чертите на лицето. Ръцете и краката стават груби, широки. Пръстени, ръкавици, обувки стават тесни. В областта на лицето се установява уголемяване на горната и долната челюст с разреждане на зъбите, подчертават се скулите, надочните дъги, хипертрофират хрущялите на носа и ушите. Задебеляват носа, устните, езика. Появяват се подчертани кожни гънки в областта на лицето и тила. Кожата загрубява, повишава се мастната и потната секреция, разширяват се порите, появяват се масово фиброми, засилва се окосмяването. Обикновено е налице лесна уморяемост, сънливост, намалена работоспособност.
 
Във връзка с пролиферативни промени и структурни изменения в ларингса настъпва загрубяване на гласа. Уголемяват се вътрешните органи – бъбреци, черен дроб. Наблюдава се хипертрофия на миокарда, акромегална кардиомиопатия, и други сърдечно съдови заболявания като артериална хипертония, аритмия. При щитовидната жлеза освен общо увеличение могат да се наблюдават и възли. Хипертофират слюнчените жлези. По-висока е честотата на миомите и папиломите. Повишен е рискът от карцином на дебелото черво и гърдата.
 
Пролиферативните промени в костните тъкани водят до остеофити, артроза в по повечето стави, включително и междупрешленните, стесняване на междудисковите пространстрва в гръбначния стълб, стесняване на спиналния канал с последващи неврологични усложнения. Същото се отнася и за синдрома на карпалния тунел (нарастване костите на китките и оточност и хипертрофия на околните мекти тъкани) - изтърпвания и мравучкания в областта на ръцете. Едновременно с това се формира остеопороза.
 
По отношение на мускулатурата – развива се миопатия с изразена мускулна слабост, особено в проксималната част на горните крайници – раменен пояс, мишници.
 
При съпровождаща секреция на пролактин се наблюдава още нарушения в менструацията, галакторея. При мъжете симптомите са свързани с еректилна дисфункция, потиснато либидо.
 
По отношение метаболитната обмяна вече стана въпрос, че при акромегалия е налице склонност към инсулинова резистентност с хиперинсулинемия, нарушен въглехидратен толеранс и захарен диабет.

   
   
Отпечатай
Симптоми свързани с тази статия
Загрубяване на кожата, Кожа - загрубяване, Менструация - нередовна, Менструация - нередовна, Мускулна слабост, Намалена работоспособност, Нередовна менструация, Сънливост, Уголемени органи, Уморяемост,
Групи лабораторни изследвания
Хормонални,
Лабораторни изследвания
Соматотропен хормон (СТХ),
Лечение и процедури
Радиотерапия (лъчева терапия),
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Виж още
Още от Еко средаСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter