ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Амебна дизентерия

Амебна дизентерия

Публикуван на: 13.10.2009 г.

Последна корекция:

Прочетен: 64827

Съдържание:
3. Какви изследвания се провеждат?

3. Какви изследвания се провеждат?

Диагнозата се поставя въз основа на клинико-лабораторната и микробиологична находка, но не е за подценяване и епидемиологичната анамнеза. За изследване се взима фекална проба, както и материал от биопсия при ректо- или колоноскопия. Прави се нативен микроскопски препарат – за наблюдение на активната форма или цистите, както и траен препарат след специфично оцветяване. Посявка се осъществява върху специална хранителна среда. Серологията – с излседване титъра на антитела също е достъпна.

Ендоскопски се установяват характерни нарушения по лигавицата на червата. С помощта на образни изследвания като ултразвук, рентгенография, компютърна томография могат да се диагностицират други органни поражения.
 
Сходна клинична картина може да се наблюдава и при други паразитни заболявания, както и бактериални инфекции като шигелоза, салмонелоза. Необходимо е изключване и на хроничен язвен колит, а също и злокачествени процеси.

 

   
   
Отпечатай
Симптоми свързани с тази статия
Болка в корема, Диария, Изпражнения - кървави, Изпражнения - слуз, Корем - болка, Кръв в изпражненията, Слуз в изпражненията,
Групи лабораторни изследвания
Серологични,
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от ДиетиСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter