ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Аутизъм - общо, видове

Аутизъм - общо, видове

Автор: д-р Янева, З.

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 01.09.2009 г.

Последна корекция: 01.09.2009 г.

Прочетен: 88965

Съдържание:
1. Какво преставлява аутистичния спектър?

1. Какво преставлява аутистичния спектър?

Аутистичния спектър представлява група разстойства, характеризиращи се с качествени нарушения в социалните взаимоотношения и в начина на комуникация, както и с ограничен стереотипен повтарящ се репертоар от интереси и дейности.  В повечето случаи развитието е абнормно от ранно детство и само с малки изключения се проявява още в първите пет години. Според международните болестни класификации абнормното функциониране трябва да е налице до 3г. възраст. Повече от две трети от децата с аутистично разстройство имат и умствена изостаналост.
 
Аутистичния спектър включва следните заболявания:
  • синдром на Рет
  • дезинтегративно разстройство на развитието
  • синдром на Аспергер
Синдромът на Рет се среща само при момичета. Характеризира се с нормално развитие през първите шест месеца последвано от регрес. Обикновено детето започва да показва стереотипни движения и загуба на целенасочените движения на ръцете, лоша двигателна координация, намалена употреба на речта.

При дезинтегративното разстройство на развитието има период на явно нормално развитие, обикновено през първите две години. След което детето показва загуба на овладени от преди умения в две или повече от следните области - социално, комуникативно, поведенческо функциониране, контрол на тазови резерворани, двигателни умения.

Синдромът на Аспергер е състояние, при което детето показва значително нарушение на социалните взаимоотношения, както и ограничен, стереотипен повтарящ се репертоар на интереси и дейности. Паметовите способности и адаптивните умения са в норма, няма закъсняване в развитието на речта и езика.

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Липса на реч, Маниеризми, реч - липса,
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от Секс и здравеСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter