ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Глаукома - общо

Глаукома - общо
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 06.02.2009 г.

Последна корекция: 06.02.2009 г.

Прочетен: 57236

Съдържание:

1. Как е устроено окото?

Окото се състои от три части: периферна, проводникова (зрителни пътища) и централна.

Към периферната част се причисляват очната ябълка и придатъците и - клепачи, слъзен апарат, конюнктива, орбита и двигателен апарат (очедвигателните мускули). Очният булбус е изграден от три обвивки. Предната обвивка е съставена от две части - задните 5/6 съставляват склерата, която е бяла, непрозрачна, изградена основно от колагенни влакна, докато предната 1/6 част е представена от роговицата – гладка, лъскава и прозрачна обвивка, която пропуска, пречупва и отразява светлината. Увеята представлява втората обвивка на очната ябълка, като тя също има нееоднородна структура. Предната и 1/3 се състои от ириса – отвесно разположена мембрана с кръгъл отвор по средата (зеница). Между ириса и хороидеята се разполага цилиарното тяло, чиято основна функция е синтезата на вътреочна течност и участие в акта на акомодация.

Посредством предната очна камера ирисът се разделя от разположената пред него роговица, със задната очна камера граничи с лещата и стъкловидното тяло, изпълващо вътрешността на очната ябълка. И двете камери са изпълнени с вътреочна течност, чийто състав и свойства са от голямо значение за правилното функциониране на зрителния апарат. Задните 2/3 на увеята са представени от хороидеята – тъмнокафява обвивка, която е богато кръвоснабдена и инервирана. Ретината представлява най-вътрешният слой на очната ябълка. В нея се разполагат високоспециализирани нервни рецептори, които имат свойството да улавят и преобразуват светлинната енергия в нервен импулс, който след това по хода на нервните пътища да достигне мозъчната кора, където се извърша анализ на получената информация. Стъкловидното тяло изпълва вътрешността на очната ябълка и е разположено зад лещата и пред ретината. Той има прозрачна, желеподобна структура и участва в оптичния апарат на окото и поддържа тонуса и формата му.

Вторият елемент на очната система е проводниковата част, която започва с формирането на зрителния нерв и завършва с обработката на получената сетивна информация в областта на междинния мозък. Обработка, която все още не е достатъчно специфична и е крайно недостатъчна за получаване на адекватен зрителен образ.

Последният етап от зрителния процес се осъществява в кората на главния мозък. Там се извършва прецизна обработка и анализ на зрителните импулси, в резултат на което се получава образ на наблюдавания обект.

   
   
Снимки свързани с тази статия
Устройство на окото Устройство на окото
Лекарства
Бета-блокери, Инхибитори на карбоанхидраза, Холиномиметици с непряко действие, Холиномиметици с пряко действие,
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Виж още
Още от ВзаимоотношенияСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter