ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Анемия

Анемия

Автор: Екип на Puls.bg

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 05.02.2009 г.

Последна корекция: 05.02.2009 г.

Прочетен: 315107

Съдържание:

6. Как се диагностицира анемията?

Диагностицирането на анемичния синдром е сравнително нетрудна задача, тъй като самият външен вид и оплаквания на пациента насочват към това заболяване. От друга страна обаче, патологичното състояние, което стои в основата на анемичния синдром, често пъти се оказва един от най-сложните проблеми пред клиницистите. Причината за това се крие в голямото многообразие от фактори, които водят до възникването на състоянието. 

Когато пациента влезе в кабинета на лекаря на първо място прави впечатление бледостта на кожата и видимите лигавиците. Самият външен вид често води до поставянето на диагнозата още в самото начало. По-късно оплакванията на пациента до голяма степен могат да затвърдят съмнението за евентуална анемия. Поставянето на диагнозата анемичен синдром става с помощта на лабораторни изследвания. Необходимо е да се направи пълна кръвна картина, която дава представа за състоянието на еритроцитния ред.

От значение за поставянето на диагнозата са следните показатели:

  • хемоглобин – това е червеният пигмент в еритроцита. Именно той свързва кислорода от белия дроб и го доставя до тъканите и клетките. Нормалните стойности на хемоглобина са 120-160 за жени и 140-180 за мъже. Т.е. стойности по-ниско от посочените означават, че човекът има анемия.
  • хематокрит – представлява процентното отношение на еритроцитите към общия обем кръв. Неговите стойности са 0,40-0,54 за мъже и 0,34-0,46 за жени.
  • брой еритроцити – нормалните стойности са 4,6-6,2 за мъже и 4,2-5,4 за жени.
  • MCV - отношение на хематокрита към общия брой еритроцити в кръвта, т.е. той дава информация за големината на клетката. На базата на този показател анемиите се делят на микро-, нормо- и макроцитни.
  • MCH – представлява отношението на хемоглобина към общия брой еритроцити. Той дели анемиите на хипо-, нормо- и хиперхромни.
  • MCHC – отношението между хемаглобина и хематокрита. Дава информация за хемоглобиновото съдържание на еритроцита.
Трябва да се има предвид, че поставянето на диагноза анемия само върху посочените лабораторни показатели е неправилно. Причината за това е, че има състояния, различни от анемичния синдром, които водят до изменения в кръвната картина. Например при прекомерен прием на течности стойностите на показателите ще са по-ниски от обичайните, като причината за това е в разреждането на кръвта. От друга страна при продължителната дехидратация има точно обратната зависимост. Освен това значение за стойността на показателите има мястото на взимане на кръв. Така например, ако кръвта се взема от пръст или от ушната мида тези параметри ще бъдат по-високи в сравнение с венозна кръв, което може да доведе до поставянето на неправилна диагноза.
   
   
Отпечатай
Снимки свързани с тази статия
Еритроцити Еритроцити
Симптоми свързани с тази статия
Бледа и суха кожа, Главоболие, Задух, Кожа - бледа и суха, Отпадналост, Световъртеж, Сънливост, Уморяемост,
Групи лабораторни изследвания
Бъбречна функция, Електролити и микроелементи, Кръвосъсирване, Пълна кръвна картина,
Лабораторни изследвания
Диференциално броене (ДКК), Желязо свързващ капацитет (ЖСК), Желязо Серумно желязо,
Лечение и процедури
Биопсия, Костно мозъчна биопсия (трепанобиопсия), Кръвопреливане,
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Виж още
Още от ХомеопатияСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising