ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ритъмни нарушения на сърдечната дейност - видове

Ритъмни нарушения на сърдечната дейност - видове
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 30.11.2009 г.

Последна корекция: 30.11.2009 г.

Прочетен: 252893

Съдържание:

7. Какво е немедикаментозното лечение?

Често в случаите на спешност при неовладяване на състоянието се налага извършването на електрокардиоверзио. Тази терапия се отличава с изключителна бързина на действие и висока ефективност. Освен това води до малък брой усложнения. При нея се наблюдава прекъсване на тахиаритмията с електрически шок от прав ток с кратка продължителност, синхронизиран с камерния комплекс на пациента с оглед предотвратяване възможността за поява на камерно мъждене. Методът е удачен при камерни и надкамерни аритмии, трудно поддаващи се на лечение предсърдно трептене и мъждене, както и при пациенти в клинична смърт.

Дефибрилациите представляват прекъсване на тахиаритмия, най-често камерно трептене или мъждене, с електрически шок от прав ток, който обаче не е синхронизиран с камерния комплекс на пациента.

При невъзможност за овладяване на състоянието се налага поставянето на изкуствен кардиостимулатор. Индикации за неговото поставяне са:

  • високостепенна брадикардия при наличие и на сърдечен блок
  • синдром на болния синусов възел
  • АV блок ІІІ степен или АV блок ІІ степен тип Мьобиц 2.
  • двустранен бедрен блок

Кардиостимулаторът може да бъде временен или постоянен. При остро миокардно увреждане и/или интоксикация се налага поставянето на временен пейсмейкър, когато обаче състоянието и симптоматиката на пациента са трайни, се налага поставянето на постоянен кардиостимулатор. Това е единственото решение, което може да гарантира на пациента запазването на нормалната контрактилна способност на сърцето.

 
   
   
Снимки свързани с тази статия
Сърце - клапен апарат Сърце - клапен апарат
Сърце - разрез Сърце - разрез
Сърце - отпред Сърце - отпред
Симптоми свързани с тази статия
Брадикардия, Екстрасистоли, Задух, Изпотяване, Колапс, Остра болка в гръдната област, Тахикардия,
Групи лабораторни изследвания
Електролити и микроелементи, Кръвосъсирване, Пълна кръвна картина,
Лекарства
Амиодароноподобни средства (клас ІІІ), АСЕ - инхибитори, Бета-блокери (клас ІІ), Блокери на ангиотензин ІІ- рецепторите субклас АТ1 (сартани), Калциеви антаганисти (клас ІV), Лидокаиноподобни средства (клас ІВ), Мембраностабилизиращи средства от клас ІС, Органични нитрати (донори на NO), Хинидиноподобни средства (клас ІА),
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Виж още
Още от Естетични процедуриСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter