ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Катаракта

Катаракта
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 14.11.2009 г.

Последна корекция: 14.11.2009 г.

Прочетен: 185804

Съдържание:

1. Какво представлява катарактата?

Катарактата или т.нар. перде е патологично състояние, при което настъпва помътняване на лещата, в резултат на което се нарушава зрението. В началото се наблюдават проблеми при четене и шофиране, а с течение на времето се затруднява и разпознаването на лица и предмети. Обикновено се засяга зрението надалеч и често пациентите имат повишена чувствителност към ярката светлина.

Катарактата е състояние, което може да се дължи на разнообразни патологични процеси, но винаги изявата и е сходна. В световен мащаб тя е основна причина за слепота, особено сред възрастните хора. По последни данни хората, страдащи от т.нар. старческа катаракта, възлизат на 42% във възрастовия диапазон 52-64 години. При хора между 65 и 74 години процентът скача на 60, докато при всички 9 от 10 пациента на възраст над 75 години със сигурност може да се открият симптомите на това заболяване.

Историческите данни показват, че катарактата е засягала и древните хора – тя е била често диагностицирана болест сред египтяните, древните гърци и индусите. Тогавашните лекари смятали, че тя се дължи на свличането на части от мозъчните течности, които се локализират в областта на лещата и водят до нейното помътняване. Именно тези разбирания на древните хора са залегнали в понятието катаракта, което използваме и до днес (в превод от гръцки катаракта означава водопад).
   
   
Снимки свързани с тази статия
Устройство на окото Устройство на окото
Симптоми свързани с тази статия
Двойно виждане, Замъглено зрение, Зрение - замъглено,
Групи лабораторни изследвания
Пълна кръвна картина,
Лечение и процедури
Операция за катаракта,
Видео
Катаракта (перде на окото) - хирургично лечение, информация за пациента, Катаракта (перде) - хирургично лечение, Катаракта (перде) на окото - хирургично лечение, напреднал стадий,
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Виж още
Още от Фитнес и рехабилитацияСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter