ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Амилоидоза

Амилоидоза

Автор: Екип на Puls.bg

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 14.11.2009 г.

Последна корекция: 14.11.2009 г.

Прочетен: 154663

Съдържание:
6. Какви са най-честите усложнения на амилоидозата?

6. Какви са най-честите усложнения на амилоидозата?

Тежестта на заболяването до голяма степен се определя от вида на засегнатите органи. Най-важните и най-сериозни усложнения на заболяването са:
  • бъбречна увреда – отлагането на амилоид в бъбреците уврежда тяхната филтрираща функция, в резултат на което постепенно в урината започна да се отделя значително количество белтък. Това води до общо намаление на белтъка в организма и до възникването на оточен синдром. Едновременно с това се наруша и детоксикиращата функция на бъбреците, като резултатът е натрупване на различни патологични токсини в организма.
  • увреждане на сърцето – когато амилоидозата засегне сърцето, най-честият симптом е задухът при минимални физически усилия. Причината за това е увреждането на контрактилната функция на миокарда, в резултат на което сърцето изпомпва по-малко кръв към периферията. В някои случаи може да се засегне и възбудно-проводната система на сърцето, което ще доведе до появата на нарушения в сърдечния ритъм под формата на предсърдно или камерно мъждене.
  • увреждане на нервната система – приблизително при 25% от пациентите с амилоидоза са наблюдава засягане на нервната система, като най-често това е под формата на т.нар. синдром на карпалния канал – притискане на определен нерв в областта на китката, което води до силна болка, тръпнене на ръката. Ако амилоидът се натрупва в нервите, контролиращи функцията на пикочния мехур, заболяването може да доведе до пикочна инконтиненция, ретенция на уринирането и други.
   
   
Снимки свързани с тази статия
Устройство на бъбрек Устройство на бъбрек
Симптоми свързани с тази статия
Аритмия, Диария, Задух, Мускулна слабост, Намаляване на теглото, Тегло - намаляване, Уморяемост,
Групи лабораторни изследвания
Бъбречна функция, Електролити и микроелементи, Пълна кръвна картина,
Лабораторни изследвания
Антимитохондриални антитела,
Лечение и процедури
Биопсия, Бъбречна биопсия,
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от Новини и събитияСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter