ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Атеросклероза - диагностика, прояви и последици

Атеросклероза - диагностика, прояви и последици
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 21.10.2009 г.

Последна корекция: 21.10.2009 г.

Прочетен: 264426

Съдържание:
3. Кои са методите за образна диагностика на атеросклерозата?

3. Кои са методите за образна диагностика на атеросклерозата?

Понастоящем златният стандарт за образна диагностика на съдовите промени при атеросклероза е ангиографията (при коронарните артерии - коронарография). Касае се за изследване на артериите с контрастно вещество, при което се визуализират участъците на стесняване (стеноза). Коронарографията е не само метод за диагностика, но може да бъде съчетан с терапевтична балонна дилатация (разширяване) на съда. Опитните сърдечни центрове в Европа съобщават за около 0,1 % леталитет при коронарография.

Интраваскуларната ултразвукова диагностика  е модерен метод за ултразвуково изследване на артериите, като се влиза с катетър с мини-ултразвуков трансдюсер до мястото на изследването. По този начин още по-подробно се “вижда” атеросклеротичното увреждане и се преценя морфологията на съда. 

Освен тези инвазивни методи съществува и възможността за изследване на кръвоносни съдове, които са разположени сравнително повърхностно под кожата. С други думи коронарните артерии могат да бъдат достигнати само чрез инвазивен начин, поради локализацията им, но други съдове – като общата сънна артерия, както и колянната, феморалната, илиачната и други артерии могат да се изследват неинвазивно (т.е. по безкръвен начин) през кожата. През 1986 година в Италия бе описан ултразвуков метод за изследване на ранни атеросклеротични промени – т.н. определяне на дебелината на интима-медия на съдовата стена (intima-media thickness или IMT). Доказано бе, че с помощта на ултразвукова апаратура с висока разделителна способност може да се представи образно трислойната структура на артериалната стена и да се измерят двата вътрешни слоя – интима и медия.

От 1996 година методът бе обявен за общоприет начин за диагностика на ранна атеросклероза. Този метод беше популяризиран за кратко време в Германия и в момента се практикува от много домашни лекари за преценка на сърдечно-съдовото състояние на пациентите. На снимката е показано как се определя дебелината на интима-медия (ИМ) чрез ултразвук.

Чрез ултразвуковата диагностика се изобразяват  и налични атеросклеротични плаки в по-големите артерии. Има и методи за преценка на стабилността на плаките. На снимката по-долу се вижда плака на общата сънна артерия. Подобни плаки  са чести при диабетици и могат да станат изходно място за провокиране на инсулт.
     
Освен големината на плаките и тяхната морфология чрез цветен дуплекс може да се прецени до каква степен тази плака се отразява на кръвния ток. Чрез доплер може да се допълни изследването, като се определи дали кръвният ток е значително променен.

Трябва да се знае, че ако се проведе изследване само с доплер, могат да се доловят напредналите атеросклеротични промени, така че методът не е подходящ за диагностика на ранна атеросклероза. Разбира се и доплерът има място в диагностиката, тъй като е бърз, лесен, евтин и неинвазивен метод. Добрият резултат при доплер, обаче не изключва наличието на атеросклероза, а само на напреднала форма на същата.
   
   
Снимки свързани с тази статия
Атеросклероза - стеснение на съда Атеросклероза - стеснение на съда
Атеросклероза - ултразвуково изследване Атеросклероза - ултразвуково изследване
Атеросклеротична плака - ултразвук Атеросклеротична плака - ултразвук
Симптоми свързани с тази статия
Болка - глава, Главоболие, Гърди - стягане, тежест, Замаяност, Памет - слаба, Световъртеж, Слаба памет, Стягане и тежест в гърдите,
Групи лабораторни изследвания
Електролити и микроелементи, Пълна кръвна картина, Холестерол и липиди,
Лечение и процедури
Ангиография, Ехокардиография (ЕхоКГ), Коронарна ангиограма, Радионуклиден стрес-тест, Стрес-тест (работна проба), Ултразвук (Ехография),
Видео
Коронарография без патологични изменения, Коронарография с поставяне на стент, Коронарография с реканализация и поставяне на стент,
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от Еко средаСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter