ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Атеросклероза - диагностика, прояви и последици

Атеросклероза - диагностика, прояви и последици
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 21.10.2009 г.

Последна корекция: 21.10.2009 г.

Прочетен: 267137

Съдържание:
2. Кои са най-чести прояви на атеросклероза?

2. Кои са най-чести прояви на атеросклероза?

При засягане на коронарните артерии се стига до недостатъчно доставяне на кислород т.е. исхемия на миокарда (сърдечния мускул). В този случай се говори за исхемична болест на сърцето. При остро настъпващо нарушение на кръвоснабдяването на миокарда се стига до миокарден инфаркт.

Гръдната жаба (ангина пекторис) се характеризира с периодично настъпващи болки в гърдите, особено зад стернума (гръдната кост). Тези оплаквания се засилват при физическо и психическо напрежение.

Миокардният инфаркт протича със силна болка в гърдите, с излъчване към ляво рамо и лява ръка. Тази болка е съпроводена с чувство за слабост, прималяване, изпотяване, чувство за страх. В зависимост от локализацията и големината на засегнатата област е и клиниката и прогнозата на инфаркта. Лечението на острия инфаркт е разбира се задача на кардиолозите, но успехът му зависи от бързината на започване на това лечение, така че всеки човек трябва да познава заболяването, за да може да потърси своевременно медицинска помощ.

Интересно е, че първите прояви на коронарната сърдечна болест са само в 40 % под формата на ангина пекторис, докато в 40 % от случаите първата проява на заболяването е миокардният инфаркт и при 20 % - внезапната сърдечна смърт!

При засягане на мозъчните артерии се стига до развитие на мозъчно-съдова болест. Проявите на хроничната мозъчна атеросклероза са нарушения в умствената способност, моториката (нарушена координация, залитане) и депресия. Острата форма на мозъчно-съдовата болест – мозъчният удар или инсулт е предмет на спешната медицина и неврологията.

Засягането на периферните артерии на долния крайник води до развитието на периферна артериална недостатъчност. Проявите са болки в прасеца при движение, които карат засегнатите индивиди да спрат да се движат. След известна почивка движението е възможно отново. Колкото по-напреднала е формата на заболяването, толкова по-краткo е изминатото разстояние до получаване на болката. 
   
   
Снимки свързани с тази статия
Атеросклероза - стеснение на съда Атеросклероза - стеснение на съда
Атеросклероза - ултразвуково изследване Атеросклероза - ултразвуково изследване
Атеросклеротична плака - ултразвук Атеросклеротична плака - ултразвук
Симптоми свързани с тази статия
Болка - глава, Главоболие, Гърди - стягане, тежест, Замаяност, Памет - слаба, Световъртеж, Слаба памет, Стягане и тежест в гърдите,
Групи лабораторни изследвания
Електролити и микроелементи, Пълна кръвна картина, Холестерол и липиди,
Лечение и процедури
Ангиография, Ехокардиография (ЕхоКГ), Коронарна ангиограма, Радионуклиден стрес-тест, Стрес-тест (работна проба), Ултразвук (Ехография),
Видео
Коронарография без патологични изменения, Коронарография с поставяне на стент, Коронарография с реканализация и поставяне на стент,
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Виж още
Още от Йога и медитацияСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter