ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Да победим бръчките по лицето - терапия с ботокс

Да победим бръчките по лицето - терапия с ботокс

Автор: Екип на Puls.bg

Редактор: д-р Паскова, Е.

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 24.08.2009 г.

Последна корекция: 24.08.2009 г.

Прочетен: 68057

Съдържание:

1. Какво представлява ботулиновия токсин - ботокс?

Ботулиновият токсин се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии, наречени Clostridium Botulinum. В природата те съществуват единствено в анаеробна (безкислородна) среда. Познати са няколко типа ботулинов токсин – А, В, С, D, E, F и G – като за медицински цели се използва основно тип А и много рядко тип В. Инжектирането му в нищожни количества директно в мускулатурата предизвиква нейната релаксация и същевременно изглаждане на надлежащата кожа. Инжектирането в мускулите не може да предизвика заболяването ботулизъм.
 
Ботулиновия токсин е открит през 1822 г. Едва от 1968 г. започва употребата му за медицински цели върху човека и постепено добива популярност с наименованието "Ботокс". От 1978 г. се прилага в офталмологията (очни болести) за лечение на кривогледство при деца, при блефароспазъм, в неврологията при лицев хемиспазъм, тортиколис и т.н. От 1992 г. ефикасно се използва за третиране на мимическите бръчки на лицето, както и при едно рядко, но неприятно състояние на обилно изпотяване, което се нарича хиперхидроза. Прилагането на ботулиновия токсин за третиране на мимическите бръчки на лицето стана широко известна с понятието „ботокс терапия”.

Ботулиновият токсин е невротоксин. Той блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. По този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, т.е. не се съкращава и не може да набръчква кожата, която се намира отгоре.
Много интересни, но все още не достатъчно изяснени са и данните за обезболяващата способност на ботулиновия токсин. При пациенти с мигрена, много често прилагането на ботокс води до изчезване на мигренозните пристъпи по време на действието му.
   
   
Снимки свързани с тази статия
Кожа - срез Кожа - срез
Устройство на кожата Устройство на кожата
Симптоми свързани с тази статия
Загрубяване на кожата, Кожа - загрубяване, Кожа - набръчкана, Набръчкана кожа,
Лечение и процедури
Ботокс терапия,
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Виж още
Още от Секс и здравеСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter