ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Слънчевото изгаряне - да се предпазим през лятото

Слънчевото изгаряне - да се предпазим през лятото

Автор: Екип на Puls.bg

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 16.08.2009 г.

Последна корекция: 16.08.2009 г.

Прочетен: 37112

Съдържание:
1. Какво е въздействието на слънчевите лъчи върху кожата на човека?

1. Какво е въздействието на слънчевите лъчи върху кожата на човека?

Едва ли има човек, който не е изпитал последствията от прекомерното излагане на слънчевите лъчи. При първа възможност всеки от нас бърза да се разсъблече, работейки в градината, отивайки на излет в планината или на почивка край морето. Не редки са и пораженията от актуалните днес соларни студиа.

Оплакванията започват само няколко часа след неразумния контакт със слънцето и могат да персистират в продължнение на дни, седмица. Макар и да познават дискомфорта, който може да последва, повечето хора не предприемат никакви мерки срещу вредното въздействие на UV светлината.

Причината за вредното действие на слънцето са UV лъчите, невидими за човешкото око. Те индуцират производството на меланин в меланоцитите на кожата и транспортирането на меланозомите в епидермалните клетки, което обуслява потъмняването й.

Образуването на меланин е защитна реакция на организма срещу слънчевата светлина. UVA лъчите предизвикват директна пигментация – до 10-20 минути след експозиция, а UVB – индиректна. Последната се предхожда от зачервяване (еритем), което преминава в тен след няколко дни, до седмица-две. Необходимо е да се знае, че в мъгливите и облачни дни, кожата ни не е защитена от вредните лъчи. Последните се отразяват и от снега, леда, водата, пясъка, а това рефлектира върху нас.

По-предразположени към изгаряне са хората със светла кожа, тъй като тя съдържа по-малко меланин. Това обаче не означава, че тъмно- или дори чернокожи хора не търпят последствия от UV-лъчите.

   
   
Снимки свързани с тази статия
Кожа - срез Кожа - срез
Устройство на кожата Устройство на кожата
Симптоми свързани с тази статия
Главоболие, Зачервяване на кожата, Кожа - зачервяване, Кожа - мехурчета, Локален оток, Мехурчета на кожата, Оток - локален, Треска, Уморяемост,
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от Фитнес и рехабилитацияСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter