ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пасивното тютюнопушене

Пасивното тютюнопушене

Автор: Екип на Puls.bg

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 12.08.2009 г.

Последна корекция: 12.08.2009 г.

Прочетен: 47571

Съдържание:

1. Страдат ли непушачите от пасивното поемане на тютюнев дим?

„Тютюнопушенето сериозно уврежда вашето здраве.” След като прочетат този или друг подобен надпис в ред реклами и върху самите кутии с цигари, след като се запознаят с апелите на множество кампании или дори чуят за вредата от родител, приятел, познат, повечето хора все пак си казват – няма да пуша, искам да съм здрав. А какво да кажем за облака цигарен дим в ресторанта или кафето, което посещаваме ежедневно? Мислим ли за мъглата по време на купон вкъщи или у приятел? Мислим ли за детето си когато половинката ни запали, макар и в другата стая?

Ако не сме активни пушачи, защитени ли сме от негативния ефект на канцерогените в тютюневия дим? Отговорът е не. Не и когато хората до нас пренебрегват избора ни, излагайки ни на пасивно тютюнопушене. Пасивното тютюнопушене е инхалиране на издишания от пушача дим – главен, и този, отделен от самата цигара, пура, лула – страничен, възлизащ на около 80% от общия или така наречен вторичен дим. Той е основният замърсител на въздуха в закритите пространства.

Тютюневия дим съдържа на 4000 химични вещества, някои в газовата фаза – като въглероден монооксид, амоняк, диметилнитрозамин, формалдехид, хидрогенцианид, акролеин и др., някои в твърдата фаза (частици) – катран и неговите компоненти, никотин, бензен, бензпирен и др. Поне 60 от веществата в дима са канцерогенни. Световната Здравна Организация е класифицирала цигарения дим като канцероген клас А за човека. От тази група са още азбеста, арсена, бензена и радоновия газ.
Интересно е да се знае, че дима се задържа на средна височина в помещението. Ако е топъл, би се издигнал. Той обаче бързо се охлажда, освен това е по-тежък от въздуха. Следователно най-висока е концентрацията му на нивото на нашите дихателни пътища, където и по-лесно ще го вдишаме.
   
   
Снимки свързани с тази статия
Пасивното тютюнопушене Пасивното тютюнопушене
Симптоми свързани с тази статия
Гадене, Главоболие, кашлица, Кашлица - суха, Световъртеж, Суха кашлица,
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Виж още
Още от Фитнес и рехабилитацияСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter