ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Статините в борбата срещу атеросклерозата

Статините в борбата срещу атеросклерозата

Автор: Екип на Puls.bg

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 07.08.2009 г.

Последна корекция: 07.08.2009 г.

Прочетен: 71402

Съдържание:

1. Какво представляват статините?

Статините са основен  вид медикаменти, които намаляват стойността на холестерола, в резултат на което забавят развитието на атеросклерозата – заболяване на съдовете, в хода на което в тях се отлагат плаки, стеняващи лумена им и така намаляващи кръвоснабдяването на тъканите и органите. Атеросклерозата е патологично състояние, чието развитие започва още от детска възраст, но едва при възрастите тя се проявява клинично най-често под формата на остро възникнал миокарден инфаркт или мозъчен инсулт.

Понастоящем статините се приемат за най-ефикасния метод за ограничаване  на атеросклеротичния процес и по този начин те се превръщат в златен стандарт в лечението на сърдечно-съдовите заболявания. Освен това е доказано, че в значителна степен препаратите намаляват кардиоваскуларния риск  у проблемни пациенти, което подобрява както прогнозата на самото заболяване, така и качеството на живот на тези пациенти. 

Статините са медикаменти, които инхибират определен ензим в организма (хидрокси метилглутарил КоА редуктаза), в резултат на което понижават нивото на общия холестерол и на LDL-холестерола (т.нар. „лош” холестерол) – двата основни рискови фактори за развитието на атеросклерозата. От друга страна те повишават „добрия” холестерол – HDL-холестерола, играещ протективна роля срещу образуването на атеросклеротичните плаки, като едновременно с това и понижават стойностите на триглицериди. Този вид медикаменти стабилизират атероматозните плаки, образувани в съдовете, като водят до тяхната регресия и намаляват възможността за тяхното руптуриране (разкъсване). По този начин  статините представляват един ефикасен метод на борба с атеросклерозата, която стои в основата на острите коронарни синдроми.

   
   
Снимки свързани с тази статия
Атеросклероза - стеснение на съда Атеросклероза - стеснение на съда
Сърце - разрез Сърце - разрез
Сърце - отпред Сърце - отпред
Атеросклероза - ултразвуково изследване Атеросклероза - ултразвуково изследване
Симптоми свързани с тази статия
Болка - глава, Гадене, Глава - болка, Главоболие, Замаяност,
Групи лабораторни изследвания
Бъбречна функция, Електролити и микроелементи, Кръвосъсирване, Пълна кръвна картина, Холестерол и липиди,
Лечение и процедури
Ангиография, Ехокардиография (ЕхоКГ), Коронарна ангиограма, Радионуклиден стрес-тест, Стрес-тест (работна проба), Ултразвук (Ехография),
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от Бебе. Кърмене.Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter