ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Болка в гърба

Болка в гърба

Автор: Екип на Puls.bg

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 04.08.2009 г.

Последна корекция: 04.08.2009 г.

Прочетен: 507502

Съдържание:
2. Какви са причините за болка в гърба?

2. Какви са причините за болка в гърба?

При повечето хора болката се появява след тежък ден, не е много силна и изчезва след няколко часа почивка. В тези случаи определено не може да се говори за заболяване. Причината за болката е претоварване на мускулите, които поддържат гърба изправен. Тези мускули не се контролират съзнателно и особено при неправилна поза те са в постоянно напрежение. По този начин, те се претоварват. Тогава се появява и болката – сигнал, че трябва да се погрижим за себе си.
Болките в гърба много често се провокират от вдигане на тежко. Затова основно правило е: винаги с прав гръб. Тежестта трябва да се вдигне с клякане и натоварване на краката, а не с навеждане и натоварване на гърба. Тези препоръки се отнасят и за онези, които нямат проблеми и оплаквания.

Една от най-честите причини за внезапното засилване на оплакванията е дисковата херния. Гръбначният стълб е образуван от прешлени и между всеки два прешлена има омекотяваща пластина с форма на диск. Най-често става дума за едно продължително износване на този диск, поради което той се разкъсва. Вътрешността му се изсипва към гръбначния мозък и нервите и ги притиска. Когато дисковата херния е в шията, болките се стрелкат към ръцете, когато е в кръста – към краката. Най-голямата опасност при това заболяване е дисковата херния да предизвика увреждане на притиснатите нерви което е необратимо.

Честа причина за постоянни и силни болки в гърба е появата на „шипове”. Това са натрупвания на костно вещество на определени места в гръбначния стълб, които променят значително неговата подвижност и конфигурация. Процесът се нарича остеохондроза и неизбежно засяга всеки с напредването на възрастта. Какво причинява остеохондрозата и защо едни хора са по-тежко засегнати от други не е известно. Предполага се, че честите и леки травми, наречени микротравми играят съществена роля.

Постоянните болки в гърба могат да се дължат и на други заболявания като остеопороза, инфекция, тумор и други. Поради това, консултацията с лекар е наложителна при всяка по-силна и продължителна болка в кръста. Само след правилно поставена диагноза може да се подбере най-подходящото лечение.
   
   
Снимки свързани с тази статия
Гръбначен стълб Гръбначен стълб
Симптоми свързани с тази статия
Болка в гърба, Гръб - болки,
Лекарства
Анилини (анилиди), Бутилпиразолидиндиони, Оксиками, Пиразолони, Производни на индолоцетна киселина, Салицилати,
Лечение и процедури
Акупунктура, Измерване костна плътност (двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия), Компютърна томография (скенер), Магнитно-резонансна томография, Рентгеново изследване,
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Виж още
Още от Бебе. Кърмене.Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter