ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Рак на правото черво

Рак на правото черво
Информацията в статията е насочена към потребители с медицински познания

Публикуван на: 31.01.2009 г.

Последна корекция: 31.01.2009 г.

Прочетен: 161256

Съдържание:

8. Какви са сфинктерозапазващите операции?

Голяма и разнообразна е групата на тези видове оперативни интервенции. Дълга е тяхната история и са настъпили много промени в зависимост от тенденциите на даденото време.

Сега цел №1 на всички хирурзи е запазването на нормалната континентност. Развиват се, и са доказани с помощта на статистиката нови оперативни хватки, като се намалява отстоянието на долния туморен полюс от аналната линия и възможността да се запази сфинктерната функция.

При процесите на горните 2/3 от ректума се предприема предна резекция на ректума. Нейните варианти (предна ниска и ултраниска) са запазени за по-нискостоящите отдели, като проксимално се резицира минимално на 20см. и се мобилизира участък със запазено кръвоснабдяване от нисходящия или сигмовиден колон. Възстановяването на пасажа се постига чрез термино-терминални или латеро-терминални (тип Бейкър) анастомози, на ръка или чрез автоматични ушиватели. Практикуваното по-рано минимално пет сантиметрово отстояние на долна резекционна линия от тумора днес се скъсява според някои автори до 1см. Но се променя отношението към хранещия червото мезоректум, който се дисецира най-малко 5см. дистално - т.н. Тотална мезоректална ексцизия. Тя доказано намалява честотата на локални туморни рецидиви, но причинява увеличен брой на следоперативни усложнения - анастомозни дехисценции.

Практикуваните по-рано свличащи операции тип Babcock-Bacon днес остават на заден план поради недобрия функционален резултат и чести усложнения. Съхраняването на аналния сфинктер при процеси в дистална 1/3 (нейната проксимална част), т.е. на 5-6см. е възможно и днес се прилагат техниките на т.н. евертиращи анастомози трансанално. Основни моменти са доброто трансабдоминално мобилизиране на ректума, дори през леваторния канал на тазовото дъно, обособяване на ректален маншон и добре хранещ се проксимален чревен сегмент. При осъществяване на чревната анастомоза трансанално е налице кратковременна анална инсуфициенция. За избягване нейните неблагоприятни последствия, както и за създаване на благоприятни за заздравяване условия, понякога се налага временна стома в проксимален чревен сегмент - илеум или колон трансверзум.

При най-ниските континуитетно-запазващи оперативни техники дисталната резекционна линия минава толкова ниско, че се резицира и част или целия вътрешен анален мускул (т.н. интерсфинктерна резекция). Шевната линия тогава минава през кожния ръб на ануса и остатъка от сфинктерния комплекс. Очевидно при тези операции се губят резервоарния обем на ректума и нормалния анален тонус. За избягване неблагоприятните последици от това, като многократни дефекации и сфинтерна недостатъчност напоследък се развива тенденцията за обособяване на дебелочревен резервоар. Най-популярната техника е т.н. j-pouch, а други интерпонират c?еcum или набиращата привърженици поради простотата си трансверзална дебелочревна колопластика.

Радикално лечение е възможно само с локална ексцизия. Тази техника е запазена за доброкачествените преднеоплазии на дисталния ректум, но очевидно тази техника има своя резерв при началните процеси с малка големина и ниска степен на диспластични промени. Задължително се изследват за туморни клетки резекционните ръбове и при необходимост се разширява обема на оперативната интервенция. На другия полюс при напредналите в локално отношение неоплазми от съществено значение за локалния им контрол е блокова резекция на съседни структури (пик.мехур, матка, влагалище), резекция на далечни метастази в ч.дроб, лимфна дисекция в проксималните и латерални лимфни вериги, агресивен адювантен подстъп. Като алтернатива на рисковете от разширени и с по-лоши резултати оперативни интервенции остава по-честото диагностициране на ректалния карцином в по-ранна фаза.

Съвременната тенденция за миниинвазивно лечение чрез лапароскопска техника не отбягва и този тип патология. Разработени са техники на видеоасистирано отпрепариране на чревните сегменти и съответните лимфни вериги, като образът на работа в малкия таз е не по-лош от конвенционалната техника и позволява детайлно и сигурно отпрепариране. Основен недостатък за нашите условия остава високата цена на апаратурата и скъпия и продължителен курс на обучение на специалистите за работа с нея. Определено тази бъдеща насока в хирургията ще заеме полагаемото си място с напедъка на медицината и високите технологии у нас.

   
   
Снимки свързани с тази статия
Устройство на дебелото черво Устройство на дебелото черво
Чревен тракт Чревен тракт
Симптоми свързани с тази статия
Запек, Изпражнения - слуз, Кървене при изхождане, Слуз в изпражненията,
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Виж още
Още от Бебе. Кърмене.Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising