ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Аденом на простатната жлеза (доброкачествена хиперплазия на простатата)

Аденом на простатната жлеза (доброкачествена хиперплазия на простатата)

Автор: Екип на Puls.bg

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 30.09.2009 г.

Последна корекция: 30.09.2009 г.

Прочетен: 546680

Съдържание:

8. Какво е лечението на доброкачествената простатна хиперплазия?

Методите и средствата на лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата са различни в зависимост от степента на уголемяване на жлезата, тежестта на оплакванията на пациента, общото състояние на пациента и риска от усложнения, възникващи в хода на лечението. При случайно установена доброкачествена хиперплазия на простатата (по време на профилактичен преглед, без наличие на оплаквания от страна на пациента), при наличие на оплаквания само при някои провокиращи фактори (например значителен прием на алкохол) и при леко изразени симптоми се препоръчва изчакване под медицинско наблюдение.Установено е, че при начален стадий на заболяването появилите се оплаквания отслабват или изчезват от само себе си при 1/3 от пациентите. В тези случаи лечение се започва при поява на по-сериозни оплаквания.

Методите на лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата се делят най-общо на консервативни хирургични. Някои от тях са добре установени и често прилагани, други са все още в експериментален стадий и се доусъвършенстват:

Съществуват два вида лекарства, които се прилагат за лечение на доброкачественото разрастване на простатата:

  • алфа блокери - това е клас лекарства, които отпускат гладката мускулатура на кръвоносните съдове, простатната жлеза и шийката на пикочния мехур. Алфа блокерите се прилагат от много години за лечение на високо кръвно налягане, но те могат да облекчат и симптомите на доброкачествена хиперплазия на простатата, дори при мъже с нормално кръвно налягане. Отпускането на гладката мускулатура около шийката на пикочния мехур и в тъканта на простатната жлеза облекчава стесняването (обструкцията) на пикочния канал, причинено от нарастването на жлезата. Някои от лекарствата от този клас, които се прилагат за лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата са Terazosin (Hytrin),doxazosin (Cardura), tamsulozin ( Flomax) и alfuzosin (Uroxatral). Тези лекарства нямат добър ефект при всички мъже. Някои от страничните ефекти на алфа-блокерите включват замаяност, умора и обърканост. Те отминават със спиране приема на лекарството.
  • лекарства, които блокират образуването на дихидротестостерон в простатата - както беше посочено по-горе, в простатната жлеза от основния мъжки полов хормон-тестостерона, се произвежда дихидротестостерон (ДХТ), който е отговорен за нарастването на жлезата. Лекарствата от тази група инхибират (потискат) ензима, който превръща тестостерона в ДХТ. Тези лекарства също не помагат при всички пациенти. В тази група медикаменти спадат: finasteride (търговско име Proscar) и dutasteride (търговско наименование Avodart). Страничните ефекти на тези лекарства са редки, но засягат сексуалната сфера като: спад в сексуалния нагон, трудно постигане на ерекция, проблеми при еякулация и др. Тези лекарства са сравнително нови и дългосрочните им ефекти са слабо проучени.

Други методи на консервативно лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата: тук спада балонната уретропластика, при която в пикочния канал, до мястото на стеснението се въвежда спеьциален катетър, който след това се раздува и по този начин намалява стеснението на уретрата. Този метод е алтернатива на хирургичното лечение, но обикновено резултатите са сравнително краткотрайни; нов, все още разработващ се метод е трансуретралната хипертермия, при която нажежаваща се антена се въвежда през уретрата до мястото на стеснението и чрез развиване на локална висока температура отстранява разрастналата се тъкан; за в бъдеще, подобно на съдовите разширители (стендове) за коронарни и други артерии, се разработват стендове, които биха задържали постигнатото след раздуване с балон разширение на стеснената уретра.

Хирургично лечение - хирургичните методи за лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата са най-ефективни, но крият и по-голям риск от възникване на странични ефекти в сравнение с консервативното лечение (кървене, инфекции, импотенция); хирургичното лечение се прилага при по-напреднали случаи на доброкачествена хиперплазия на простатата с изразени оплаквания; съществуват най-общо три вида хирургични операции за лечение на доброкачествената простатна хиперплазия:

  • трансуретрална инцизия - тази операция се извършва през отвърстието на пениса и през пикочния канал, т.е. не причинява рана отвън и не оставя белег. При тази операция през уретрата се въвежда остър инструмент, с който се правят няколко разреза в областта на разрастналата се простатна жлеза и стеснената уретра и шийка на пикочния мехур. Смята се, че тази операция постига известно облекчение на симптомите при по-малък процент на странични ефекти.
  • трансуретрална резекция (ТУР) - тази операция се извършва също така през отвърстието на пениса и през пикочния канал, т.е. не причинява рана отвън и не оставя белег. При тази операция през уретрата се въвежда специален инструмент-резектоскоп. Резектоскопът има клапи, през които в уретрата и пикочния мехур се впръсква и изсмуква разтвор; инструментът има също така оптика и източник на студена светлина, благодарение на които специална камера пресъздава образа от вътрешността на уретрата на монитор. Така хирургът работи под визуален контрол. Резектоскопът има електродна бримка, която изрязва тъканта на разрастналата се жлеза отвътре и едновременно с това коагулира прерязваните кръвоносни съдове. Най-честите усложнения на ТУР са кървене и проблеми в сексуалните функции. В днешни дни повече от 90% от случаите на напреднала ДПХ се лекуват с трансуретрална резекция. Методът е изключително ефективен
  • отворена операция - в случаи, в които простатната жлеза е достигнала много големи размери, обикновено се прилага отворена операция, при която хирургът прави разрез в долната част на корема или между пениса и ануса за да достигне и отстрани разрастналата се тъкан на простатата.

Лечение на пикочните инфекции - сравнително често, поради задръжката на урина, пациентите с доброкачествена простатна хиперплазия страдат и от пикочни инфекции. Прилагането на антибиотици (след вземане на стерилна урина за изготвяна на антибиограма) за елиминиране на тази инфекция е задължителна стъпка преди лечението на разрастването на жлезата.

 

   
   
Снимки свързани с тази статия
Мъжка полова система - разрез Мъжка полова система - разрез
Мъжка полова система Мъжка полова система
Устройство на пикочен мехур Устройство на пикочен мехур
Симптоми свързани с тази статия
Трудно уриниране, Уриниране - трудно, Уриниране - често, Често уриниране,
Групи лабораторни изследвания
Пълна кръвна картина, Урина,
Лабораторни изследвания
Простатен специфичен антиген (PSA) при мъже,
Лекарства
Алфа-блокери (алфа-адренолитици), Аминогликозиди, Пеницилини, Цефалоспорини,
Лечение и процедури
Биопсия, Магнитно-резонансна томография, Радикална простатектомия, Цистоуретрография,
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от Бебе. Кърмене.Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter