ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Аденом на простатната жлеза (доброкачествена хиперплазия на простатата)

Аденом на простатната жлеза (доброкачествена хиперплазия на простатата)

Автор: Екип на Puls.bg

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 30.09.2009 г.

Последна корекция: 30.09.2009 г.

Прочетен: 548082

Съдържание:

7. Как се поставя диагнозата?

Първо лекарят ще Ви разпита обстойно. В обстоен разговор Вие ще му дадете информация относно Вашите оплаквания, тяхната давност, начина им на поява, фактори, които ги облекчават или утежняват, прием на лекарства и т.н. След това лекарят ще Ви прегледа. Прегледът се състои обикновено в т. нар. "ректално туширане", при което през ануса на пациента, лекарят изследва с два пръста на едната си ръка, облечена в стерилна ръкавица простатната жлеза на мъжа. Простатата е разположена непосредствено пред предната стена на ректума (правото черво) и това позволява нейното опипване през ануса и правото черво. При това изследване лекарят се ориентира най-общо за състоянието на жлезата: големина, твърдост, разрастване, болезненост, съотношение с околните органи и т.н. Ако по време на този преглед лекарят открие някакви болестни изменения той може да назначи и извърши някои други изследвания, които да прецизират диагнозата:

  • общи кръвни и биохимични изследвания - дават информация за наличие на възпалителен процес в организма, функцията на бъбреците
  • изследвания на урина - могат да открият възпалителни или туморни клетки в урината, кръв
  • изследване на уринния ток - понякога пациентът трябва да уринира в специално устройство, което измерва показатели на уринния ток
  • ехография на простатната жлеза - при това изследване през ануса в ректума (правото черво) се въвежда тънка сонда, на чийто връх има трансдюсер (предавател) на ултразвукови вълни. Отразеният образ от простатната жлеза се обработва от компютър и се изобразява на екран. При това изследване се придобива ценна информация за големината, структурата и измененията в жлезата.
  • венозна пиелограма - това е вид рентгеново изследване на отделителната система; след венозно инжектиране на рентген-контрастно вещество (изобразява се на рентгенова снимка), контрастът достига по кръвен път бъбреците, преминав ав образуващата се урина и в зависимост от това колко време след инжектирането се правят рентгенови снимки, се изобразяват различни отдели на пикочо-половата система, вклщчително и частта на уретрата , преминаващата през простатната жлеза; това изследване не изобразява директно самата простата.
  • цистоскопия - това е инвазивно изследване, при което под упойка и при стерилни условия през отвърстието на пениса в уретрата (пикочния канал) и пикочния мехур се въвежда тънка тръбичка с оптика и източник на светлина. Образът се възприема от камера и се изобразява на екран. При това изследване лекарят визуално и директно оглежда вътрешната стена на пикочния канал, частта на уретрата, която преминава през простатната жлеза и вътрешната повърхност на стените на пикочния мехур. Цистоскопията дава най-точна информация за степента на стесняването на пикочния канал поради заболяване на простатната жлеза (включително доброкачествена простатна хиперплазия).
  • биопсия - при това изследване под ехографски контрол чрез специална игла и спринцовка се "всмуква" малко парченце от тъканта на жлезата, от участък, който лекарите преценят като болестно променен. Тази тъкан след това се изследва на микроскоп от специалист патолог и дава изключително ценна и окончателна информация относно възпалителния или невъзпалителния характер, доброкачествеността или злокачествеността на процеса.
   
   
Снимки свързани с тази статия
Мъжка полова система - разрез Мъжка полова система - разрез
Мъжка полова система Мъжка полова система
Устройство на пикочен мехур Устройство на пикочен мехур
Симптоми свързани с тази статия
Трудно уриниране, Уриниране - трудно, Уриниране - често, Често уриниране,
Групи лабораторни изследвания
Пълна кръвна картина, Урина,
Лабораторни изследвания
Простатен специфичен антиген (PSA) при мъже,
Лекарства
Алфа-блокери (алфа-адренолитици), Аминогликозиди, Пеницилини, Цефалоспорини,
Лечение и процедури
Биопсия, Магнитно-резонансна томография, Радикална простатектомия, Цистоуретрография,
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Виж още
Още от АктуалноСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter