ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Аденом на простатната жлеза (доброкачествена хиперплазия на простатата)

Аденом на простатната жлеза (доброкачествена хиперплазия на простатата)

Автор: Екип на Puls.bg

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 30.09.2009 г.

Последна корекция: 30.09.2009 г.

Прочетен: 546744

Съдържание:

11. Каква е прогнозата за страдащите от това заболяване?

Препоръчва се след операцията (най-често ТУР) пациентите да се подлагат веднъж годишно на контролен преглед, включващ ректално туширане и да се обръщат веднага към лекар ако изпитват някакви оплаквания свързани с уринирането (най-често изброените по-горе симптоми на простатната хиперплазия).

Прогнозата за страдащите от доброкачествена хиперплазия на простата е различна за пациентите с различно напреднало заболяване, но в общи линии е добра. В началните стадии приблизително при 1/3 от мъжете симптомите на нарастването на простатата изчезват от само себе си. Пациентите, подложени на медикаментозно лечение се повлияват различно (не при всички теряпията е достатъчно ефективна), но симптомите на заболяването могат да се появят нанаово след спиране на лечението.

Обикновено хирургичното лечение (в 90% от случаите това е трансуретрална резекция на простатата- ТУР) е ефективно при всики мъже и осигурява облекчаване на симптомите поне за 15 години. Както по-горе беше казано доброкачествената хиперплазия на простатата не е рак на простатата и не е негов предшественик. Но поради голямата разпространеност на доброкачествената хиперплазия на простатата, някои от мъжете с доброкачествено разрастване на жлезата могат едновременно с това да страдат и от рак. Поради това, отстранената простатна тъкан по време на операция винаги се изследва под микроскоп за "скрити" ракови клетки. Приблизително в 1 от 10 случая се откриват известно количество ракови клетки, но те обикновено обикновено са малко на брой и са слабо агресивни, което не налага по-нататъшно лечение (пациентът подлежи на внимателно лекарско наблюдение).

Не е възможно да се предпазим от доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза тъй като не знаем със сигурност от какво се причинява тя. Най-ефективният начин за"предпазване" от проблеми с простатата е всички мъже над 40 годишна възраст да се подлагат поне веднъж годишно на профилактични прегледи (при хирург или уролог), които включват и ректално туширане (преглед на простатната жлеза през ануса и правото черво). Това е и най-ефективният метод за ранно откриване и овладяване на рака на простатната жлеза, чиято прогноза не е толкова добра както тази на доброкачествената простатна хиперплазия. Важно е на подобни профилактични прегледи да се подлагат и всички мъже, подложени на операция по повод доброкачествено разрастване на простатната жлеза.

   
   
Снимки свързани с тази статия
Мъжка полова система - разрез Мъжка полова система - разрез
Мъжка полова система Мъжка полова система
Устройство на пикочен мехур Устройство на пикочен мехур
Симптоми свързани с тази статия
Трудно уриниране, Уриниране - трудно, Уриниране - често, Често уриниране,
Групи лабораторни изследвания
Пълна кръвна картина, Урина,
Лабораторни изследвания
Простатен специфичен антиген (PSA) при мъже,
Лекарства
Алфа-блокери (алфа-адренолитици), Аминогликозиди, Пеницилини, Цефалоспорини,
Лечение и процедури
Биопсия, Магнитно-резонансна томография, Радикална простатектомия, Цистоуретрография,
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от АкцентиСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter