ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Парасомнии в детска възраст

Парасомнии в детска възраст

Автор: д-р Янева, З.

Информацията в статията е насочена към потребители с медицински познания

Публикуван на: 01.09.2009 г.

Последна корекция: 01.09.2009 г.

Прочетен: 33226

Съдържание:
1. Разстройства с възбуждение

1. Разстройства с възбуждение

Заболяване с нощни страхове, ходене на сън, състояния на възбуда с обърканост, се разглеждат в една група, защото в тези епизоди често се наблюдава автоматизирано поведение, релативна не реактивност на външни стимули, трудности за раздразване, фрагментиран или липса на спомен, обърканост и дезориентация при събуждането, ретроградна амнезия за епизода на следващата сутрин. Това са най-важните поведенчески феномени при разстройството с възбуждение. Нощните страхове се появяват за първи път след 18 мес. възраст, ходенето на сън при по- големите деца в предучилищна и училищна възраст, докато състоянията на обърканост и възбуда могат да се наблюдават във всяка възраст. При юношите честотата на тези състояние значително намалява или изчезва.

Разстройствата с възбуждение се наблюдават в опреден момент на цикъла на съня, обикновено през първите 1 до 3 часа след заспиването. Пристъпите на нощни страхове се характеризират със ставане на детето крещейки, с ококорени, изцъклени, не виждащи очи. Наблюдават се палпитации, нерегулярно дишане, обилно изпотяване. Детето е неутешимо и е трудно да бъде събудено, ако се събуди обаче е дезориентирано и объркано. Обикновено след 30 сек. до 5 мин. симптомите стихват, детето продължава да спи, без да има спомен на сутринта. Подобно на нощните страхове, ходенето на сън е съпроводено с автономна активация в същия преход на фазите на съня. Когато се наблюдава нощното ходене, движенията на тялото са напълно координирани, изглеждат целенасочени. Това състояние е опасно, детето може да се нарани при падане. В тези случаи може би е необходимо да има специфични аларми, които да се включват при ставането на ходещия на сън и да заключват врати и прозорци, за да се избягнат наранявания и дори смърт.

Трудно може да се предвидят тези разстройства на възбуждението, тъй като са спорадични и при изследването в лабораторни условия могат да не се диагностицират. Може би е полезно да се накарат родителите да направят видеозаписи на детето по време на сън. При голяма умора или необичайни стресове през деня може да се отчете зачестяване на пристъпите през нощта. Понеже тези състояния са непредвидими по честота и поява, то не се нуждаят от специфични интервенции. Децата нормално "израстват" проблема си по време на съзряването. Често една допълнителна почивка е достатъчна за преодоляване на проблема. Препоръчва се 30- 60 мин. дремки в следобедните часове. Тези дремки не трябва да са по- дълги, защото може да се наруши заспиването във вечерните часове. Бензодиазепини също се използват успешно, за да редуцират честотата и интензивността на атаките. Тези медикаменти трябва да се прилагат внимателно, още повече, че при тяхното спиране, е възможно проблемите да се актуализират със същата честота. Детето трябва внимателно да се изследва неврологично, за да се изключи епилепсия, свързани със съня припадъци.

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Нарушения в съня, Сън - нарушения,
Тема на седмицата:
Слънцето може да бъде опасно за някои ревматологични болести

реклама
Виж още
Още от Здрав умСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter