ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Дисомнии в детска възраст

Дисомнии в детска възраст

Автор: д-р Янева, З.

Информацията в статията е насочена към потребители с медицински познания

Публикуван на: 01.09.2009 г.

Последна корекция: 01.09.2009 г.

Прочетен: 18276

Съдържание:
1. Свързани със задушаване нарушения на съня.

1. Свързани със задушаване нарушения на съня.

Сънната апнея се дефинира като прекъсване на дишането по време на сън, което превишава условно приетата продължителност от 10 сек. Хипопнеята е по-кратък период на нарушена вентилация, с кислородна десатурация от около 50 %. Пет апнеи, или 10 апнея -хипопнея комбинации за час по време на съня, са достатъчни за диагностициране на синдром на сънна апнея. Средно тези епизоди са в продължение на 30-40 сек., но се смята за патологично в период от 10 сек. До 3 мин.

Дефинират се три вида сънна апнея:

  • обструктивна
  • централна
  • смесена

Централната апнея е резултат от функционална незрялост на мозъчната мрежа от респираторни неврони. Централната сънна апнея често е преходна в ранните срокове след раждането или при недоносени. Усложненията са редки и необичайни. Обструктивната апнея се характеризира с енергични напъни от гърдите или диафрагмата за преодоляване на хипофариенгеално- глотисната обструкция.

Смесената сънна апнея комбинира елементи от централната и обструктивна апнея. Всяка апнея-хипопнея фаза се съпровожда с краткосрочно дразнене за възстановяване на оксигенацията и тези микровъзбудни моменти се наблюдават около 200-300 пъти през нощта, водейки до сериозно фрагментиране и депривация на съня.

Обструктивната сънна апнея може да се представи с оплаквания от дневна умора или невнимание. При децата може да доведе до забавяне на израстването, което да наподобява симптомите на "задръжка в развитието", вероятно в резултат на недостиг на секрецията на растежен хормон по време на фрагментацията на съня.

Анамнезата на съня е важна за дефиниране на "спирането" или нерегулираното дишане, хъркането или дишането с уста по време на нощния сън. При прохождащи и малки деца, обструктивната сънна апнея често е резултат от уголемени тонзили или аденоидни вегетации, по- рядко на затлъстяване. Вродени малформации на устата, небцето и орофаринкса също е предиспозиция към заболяването. Лечението често включва оперативни намеси за намаляване на тонзилите, отстраняване на аденоидните вегетации.

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Нарушения в съня, Сън - нарушения,
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Виж още
Още от ВзаимоотношенияСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising