ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Генитален херпес

Генитален херпес
Информацията в статията е насочена към потребители с медицински познания

Публикуван на: 31.08.2009 г.

Последна корекция: 31.08.2009 г.

Прочетен: 128656

Съдържание:

1. Каква е етиологията и патогенезата на гениталния херпес?

Гениталният херпес е най-честата причина за улцеративни изменения в областта на гениталиите както в икономически развитите, така и в развиващите се страни. Доказана е неговата значимост по отношение разпространението на ХИВ-инфекцията. Влиянието му върху психологическото и психосоциално развитие на засегнатите индивиди е отдавна описано и поставя изпитание пред всеки лекар.

Гениталния херпес е инфекция, причинена от човешки херпесен вирус, който за краткост в медицинската литературата се означава с латинската му абревиатура – HSV (Herpes Simplex Virus). Съществуват 2 типа херпесен вирус – HSV-1 и HSV-2. Инфектирането с HSV-2 води до развитие на болшинството от случаите с herpes simplex genitalis. Според класическите описания HSV-1 е етиологичния причинител на herpes simplex labialis. През последните години в резултат на активните проучвания на херпесната инфекция беше установено, че HSV-1 причинява и част от случаите на генитален херпес. Смята се, че причина за това са разнообразните сексуални техники и най-вече честите оро-генитални сексуални контакти.

Честотата на гениталния херпес варира в различните страни и региони, поради демографски, поведенчески и културни фактори.

Инфектирането с HSV става при директен или сексуален контакт с носител на инфекцията. През последните десетилетия беше установено, че освен от индивид с активни лезии, инфектирането може да настъпи и при контакт с лице, което е в стадий на асимптоматично разпръскване на вируса. Смята се, че инфекцията с HSV-2 протича асимптоматичо при 65-80% от хората, като в 3% от времето те отделят вируса върху повърхността на кожата си, независимо от липсата на клинични оплаквания. Този феномен се означава като viral shedding (вирусно разпръскване) и се наблюдава най-вече в периодите преди и след клинично проявени рецидиви. Най-често областите на асимптоматично разпръскване при гениталния херпес са вулвата и шийка на матката при жените, препуциум при мъжете и уретра и перианална област при двата пола.

Във форума по тази тема при МЪЖЕ можете да влезете от ТУК

Във форума по тази тема при ЖЕНИ можете да влезете от ТУК

   
   
Отпечатай
Симптоми свързани с тази статия
Болка при уриниране, Еритем, Зачервяване на кожата, Мехурчета на кожата, Мехурчета на пениса, Мехурчета на сремните устни, Парене при уриниране,
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж ощеСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter