ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Акне вулгарис (Acne vulgaris)

Акне вулгарис (Acne vulgaris)
Информацията в статията е насочена към потребители с медицински познания

Публикуван на: 31.08.2009 г.

Последна корекция: 31.08.2009 г.

Прочетен: 164603

Съдържание:

9. Какво е локалното лечение?

Лечението трябва да е насочено спрямо познатите патогенетични механизми на акнето. Това включва фоликуларната хиперпролиферация, ексцесивната себумна секреция, P. аcnes и възпалението. Степента и тежестта на акнтео помага при избора на терапията.

  • локалните ретиноиди - са комедонолитични и противовъзпалителни. Те стимулират епидермалната диференциация и по този начин нормализират фоликулната хиперпролиферация и хиперкератинизация. Локалните ретиноиди намаляват броя на микрокомедоните, комедоните и възпалителните лезии. Могат да се използват самостоятелно или в комбинация с други медикаменти. Най-често изписваните локални ретиноиди са adapalene, tazarotene и tretinoin. В България tretinoin се намира в препарата Acnederm crиme. Тези ретиноиди трябва да се прилагат веднъж дневно въру почистена и суха кожа, но ако се появи иритация, те се употребяват по-рядко. Страничните ефекти са иритация на кожта със зачервяване и залющване. Използването на меки, неизсушаващи почистващи средства и некомедогенни хидратанти помагат за намаляването на иритацията. Ако иритацията персистира се прилага алтерниращо дозиране. Локалните ретиноиди са фотосенсибилизатори, тъй като водят до изтъняване на stratum corneum. Пациентите се инструктират да използват фотозащита.
  • локалните антибиотици - използват се главно срещу P. аcnes. Те притежават също и противовъзпалително действие. Локалните антибиотици не са комедонолитични. Може да възникне бактериална резистентност към всеки един от използваните антибиотици. Развитието на резистентност може да се намали, ако локалните антибиотици се комбинират с benzoyl peroxide. Най- често изписваните антибиотици са erythromycin и clindamycin самостоятелно или в комбинация с benzoyl peroxide. Могат да се прилагат един или два пъти дневно. Геловете и разтворите могат да бъдат по- иритиращи от кремовете или лосионите.
  • продуктите с benzoyl peroxide са ефективни срещу P. acnes и бактериална резистентност срещу benzoyl peroxide не се среща. Вenzoyl peroxide може да се включва под формата на сапуни, лосиони, кремове и гелове. Използва се веднъж или два пъти дневно. Тези препарати могат да предизвикат алергичен контактен дерматит. По-често се развива иритативен контактен дерматит, особено ако се използва в комбинация с ретиноиди или когато се придружава от агресивни измиващи методи.
   
   
Симптоми свързани с тази статия
Акне, Комедони, Нодули, Папули, Пустули,
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Виж още
Още от ВзаимоотношенияСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter