ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Акне вулгарис (Acne vulgaris)

Акне вулгарис (Acne vulgaris)
Информацията в статията е насочена към потребители с медицински познания

Публикуван на: 31.08.2009 г.

Последна корекция: 31.08.2009 г.

Прочетен: 165131

Съдържание:

5. Каква е клиниката при Аcne vulgaris?

Пациентите съобщават за наличие на локална болка и повишена чувствителност. Системни симптоми най-често липсват при acne vulgaris. Тежкото акне, асоциирано със системни симптоми се обозначава като acne fulminans. Акнето може да има психологическо въздействие върху всеки пациент, независимо от тежестта или степента на заболяването.

Аcne vulgaris се характеризира с наличие на комедони, папули, пустули и нодули в зоните с преобладаване на мастните жлези. Лицето може да бъде единствената локализация, но гърдите, гърба и раменете често се засягат.

При т.н. acne comedonica не се наблюдават възпалителни лезии.

Acne papulosa се характеризира с наличие на възпалителни папули и комедони.

Acne papulo-pustuloza е средно тежка форма с наличие на комедони, възпалителни папули и пустули. Acne nodulo-cystica (acne conglobata) е тежка форма на акне с възловидни инфилтрати, които абсцедират и образуват хипертрофични цикатрикси. Лезиите обикновено се локализират по лицето, врата, периаурикуларните зони и много често се съчетават с профузна себорея, засягаща и торакса, У мъже този вид акне е описано в съчетание с каротип XYY. У жените често се съчетава с признаци на вирилизъм. Тази форма на акне може да се асоциира с аксиларни и перинео-глутеални рецидивиращи хидросаденити (поради разпространение на възпалителния процес върху апокринните жлези); себоцистоматоза – малформативно състояние на себацейните канали с образуване на себацейни кисти; хронични супуративни процеси на окосмената част на главата; в акнеичната тетрада заболяването се съчетава с хронични фоликулити с келоидна еволюция предимно в тилната област, с хронично абсцедиране в аксиларните и генитални области и с пилонодуларни кисти.

Acne fulminans е рядко, тежко протичащо заболяване с неизвастна етиология и с остро начало у млди момчета между 13 и 16 годишна възраст, което протича с acne conglobata, хеморагични некрози (по лицето, гърба и тила), повишена температура, артралгии, повишено СУЕ, левкоцитоза; може да се наблюдава ревматоиден полиартрит, левкемоидни реакции, нодуларен еритем. Хистопатологичните промени са с белези на левкоцитоклазичен васкулит.

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Акне, Комедони, Нодули, Папули, Пустули,
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Виж още
Още от Йога и медитацияСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter