ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Акне вулгарис (Acne vulgaris)

Акне вулгарис (Acne vulgaris)
Информацията в статията е насочена към потребители с медицински познания

Публикуван на: 31.08.2009 г.

Последна корекция: 31.08.2009 г.

Прочетен: 165864

Съдържание:

10. Какво е системното лечение на Acne vulgaris?

системните антибиотици широко се използват при лечението на acne vulgaris. Те имат противовъзпалително действие и са ефективни срещу P. acnes. Най-често се предписват антибиотици от тетрациклиновата група. По-липофилните антибиотици като minocycline са по-ефективни от tetracycline. По- добрия ефект също може да се дължи на по- малката резистентност на P. acnes към minocycline. Независимо от това резистентността на P. acnes става все по- популярна сред всички класове антибиотици, използвани за лечение на акне. Бактериалната резистентност към системните антибиотици може да се редуцира чрез комбинирането им с локални ретиноиди и/или локален benzoyl peroxide. Предписването на различни локални и системни антибиотици може да бъде предпоставка за антибиотична резистентност.

някои хормонални препарати са ефективни при лечение на акне. Оралните контрацептиви увеличават глобулинът, който свързва половите хормони, което води до цялостно намаляване на циркулиращия свободен тестостерон. Комбинираните противозачатъчни лекарства са показали ефект при лечение на акне. Спиронолактонът се свързва с рецептора за андрогенните хормони и намалява андрогенната продукция. Страничните ефекти включват световъртеж, чувствителност на гърдите и дисменорея. Последната може да се намали чрез комбиниране с орални контрацептиви. Удачно е периодично следене на артериалното налягане и нивото на серумния калий. Трябва да се избягва забременяване по време на лечение със спиронолактон, поради риск от феминизация на мъжкия фетус.

Isotretinoin е системен ретиноид, който е високо ефективен в лечението на тежко и резистентно акне. Води до нормализиране на епидермалната диференциация, намалява секрецията на себум със 70 %, има противовъзпалителен ефект и редуцира наличните P. acnes. Терапията с isotretinoin се започва с инициална доза 0,5 mg/kg/дн за 4 седмици и постепенно се увеличава, докато се достигне кумулативна доза 120-150 mg/kg. Алтернативен режим е 1 mg/kg/дн за 20 седмици. При тежките случаи може да се комбинира в началото на терапията с кортикостероиди.Isotretinoin е тератогенен и бременността по време на терапията трябва да се избягва. Задължително е съветване за контрацепция, както и 2 негативни теста за бременност преди започване на терапията. Основните лабораторни изследвания трябва да включват холестерол и триглицериди, освен пълната кръвна картина и се назначават в началото и 6-8 седмици след започване на лечението. Тестовете за бременност се повтарят всеки месец и един месец след приключване на лечението. По време на лечение с isotretinoin са наблюдавани промени в настроението и депресия. Въпреки, че причината не е ясна, пациентите трябва да са информирани относно този страничен ефект.

Пациентите са с повишен риск за абнормно заздравяване на рани и ексцесивно образуване на гранулационна тъкан след различни процедури. Ето защо много дерматолози отлагат процедури като дермабразио или лазерен пилинг до година след приключване на терапията с ретиноиди.

   
   
Симптоми свързани с тази статия
Акне, Комедони, Нодули, Папули, Пустули,
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Виж още
Още от Детско здравеСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter