ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Артроза на гръбначния стълб

Артроза на гръбначния стълб
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 22.06.2009 г.

Последна корекция: 22.06.2009 г.

Прочетен: 126617

Съдържание:
2. Какво е артроза на гръбначния стълб?

2. Какво е артроза на гръбначния стълб?

При артроза на гръбначния стълб се засягат:

  • прешлените
  • междупрешленните дискове
  • ставичките между прешлените
  • мускулите около гръбнака
  • съединителнотъканните връзки

В развитието на заболяването по периферията на ставните повърхности на гръбначните прешлени могат да се появявт костни изпъкналости (остеофити) , популярно наричани "шипове", които могат да притискат различни структури, минаващи през костните отворчета между прешлените (това са нерви, излизащи от гръбначния мозък, осигуряващи моторния контрол над определени мускули и чувствителността на определени зони от повърхността на тялото и артериални хранещи кръвоносни съдове). Засягането на различните участъци на гръбначния стълб поражда различни оплаквания.

Така например в шийния отдел, поради минаването през отворите на прешлените на една артерия, хранеща част от главния мозък и поради притискането на влакна на вегетативната нервна система, артрозата предизвиква блокаж на прешлени, болки в главата и шията, световъртеж, гадене, зрителни увреди (т.н. вегетативно дразнене) и др. Болката може да се излъчва и към рамото и горния крайник.

Засягането на гръдния отдел е по-рядко и се характеризира с болка от блокаж на малките ставички между прешлените и тези между прешлените и ребрата. Болките са опасващи като колан, могат да се явят в гърдите и да се предизвикат при натиск върху гръбнака в тази област.

Поясният (лумбален) отдел на гръбначния стълб е най-често засегнат. Болката се усеща в кръста и може да се излъчва по крака до коляното. При притискането на определени нервни коренчета се намалява чувствителността в зоните, които те инервират, намаляват се силата и рефлексите на мускулите, които те командват. Може да е налице и мускулен спазъм. Често като част от дегенеративните промени в гръбначния стълб (промени на износване) , особено в поясния и шийния отдел на гръбначния стълб може да се появи дискова херния (виж "Дискова херния") , която най-грубо представлява разпукване на обвивката на междупрешленния хрущялен диск и излизане на "сърцевината" му, която притиска разположения в гръбначния канал гръбначен мозък или излизащите от него нерви.

   
   
Снимки свързани с тази статия
Гръбначен стълб Гръбначен стълб
Симптоми свързани с тази статия
Болка, Болка в ставите, Болка при движение на ставите, Затопляне на коляното, Затопляне на ставите, Зачервяване на ставите, Контрактури, Мускулни спазми, Обездвижване на ставите, Подуване на ставите, Скованост на ставите, Стави - болка, Стави - болка при движение, Стави - затопляне, Стави - зачервяване, Стави - обездвижване, Стави - подуване, Стави - скованост,
Лекарства
Бутилпиразолидиндиони, Оксиками, Пиразолони, Производни на индолоцетна киселина, Салицилати,
Лечение и процедури
Артропластика, Артроскопия, Артроцентеза, Магнитно-резонансна томография, Рентгеново изследване,
Тема на седмицата:
Възпаление на ухото след плуване или отит на плувеца

реклама
Виж още
Още от Еко средаСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter