ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Грип (инфлуенца)

Грип (инфлуенца)
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 10.06.2009 г.

Последна корекция: 10.06.2009 г.

Прочетен: 220605

Съдържание:

1. Какво представлява грипът?

Грипът (инфлуенца) е инфекциозно заболяване, с което всеки от нас се е сблъсквал повече или по-малко и всеки от нас е прекарвал в по-лека или по-тежка форма.

Причинява се от три групи грипни вируси - А (два подтипа), В и С. Тип А се разделя в подтипове, според характеристиките на две повърхностни белтъчни молекули. Подтиповете се отбелязват по следния начин: А (H1N1), като цифрите след обозначението на белтъчните молекули е специфично за подтипа. Тъй като тези вируси са слабо устойчиви на топлина и изсушаване, типичното разпространение на заболяването е характерно за влажните и студени месеци от годината. В тези месеци на годината обикновено се събират по-големи групи хора на затворени места (градски транспорт, учреждения и др.), което също способства за бързото и широко разпространение на инфекцията.

Грип тип А и В са разпространени по целия свят и се проявяват предимно през зимата под формата на епидемии. Грип С се появява единствено спорадично и води до заболяване с леко протичане.

Грипните вируси се разпространяват по въздушно-капков път - при кашлица, кихане, говор. Вирусите навлизат в носа, гърлото или белия дроб и започват бързо да се размножават в клетките на лигавицата. Предаването на вирусите на грипа по контактен път (чрез допир до заразени повърхности) е доста по-рядко.

   
   
Снимки свързани с тази статия
Рентгенография на гръден кош Рентгенография на гръден кош
Симптоми свързани с тази статия
Апетит - липса, Болка в гърлото, Болки в мускулите, Висока температура, Глава - болка, Главоболие, Зачервено гърло, Кашлица - суха, Липса на апетит, Неразположение - общо, Общо неразположение, Отпадналост, Слабост - мускулна, Температура - повишена, Фебрилитет, Хрема,
Групи лабораторни изследвания
Пълна кръвна картина, Урина,
Лабораторни изследвания
C-Реактивен протеин, Диференциално броене (ДКК),
Лекарства
Противогрипни средства,
Лечение и процедури
Ваксинация срещу грип.,
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Виж още
Още от СънСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter