ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

СПИН (HIV) - симптоми, диагностика, лечение

СПИН (HIV) - симптоми, диагностика, лечение
Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар

Публикуван на: 09.06.2009 г.

Последна корекция: 09.06.2009 г.

Прочетен: 903991

Съдържание:

2. Какви са симптомите на HIV-инфекцията и СПИН?

HIV Инфекцията причинява най-разнообразни оплаквания в зависимост от стадия, в който се намира:

стадий на първична HIV инфекция или остър HIV синдром - този стадий протича с наличие на симптоми в около половината от случаите (у останалата половина не се наблюдават никакви оплаквания). Те са изразени в различна степен, обикновено се появяват няколко дни след момента на заразяване и траят най-често около 2 седмици (от 2-3 дни до няколко месеца). Симптомите на първичната HIV инфекция наподобяват тези на грипа или на инфекциозната мононуклеоза (това става често рпчина за поставянето на такава диагноза при търсене на лекарска помощ в този ранен стадий): висока температура, възпалено гърло, кожен обрив, гадене и повръщане, липса на апетит, диария, отпадналост и умора, главоболие, болки в мускулите и ставите и подуване на шийните лимфни възли. Обикновено тези оплаквания отшумяват от само себе си в рамките да две седмици до два месеца. В малък процент от случаите този ранен стадий на HIV инфекцията може да се изяви тежко като менингит (възпаление на обвивките на главния мозък), което да наложи приемане в болница. През този период заразените най-често не подозират за налчието на HIV инфекция, а същевременно вирусът се намира в големи количества в кръвта им и гениталните секрети, което ги прави изключително заразноопасни (виж "По какъв начин човек се заразява с HIV?").

Стадий на безсимптомна инфекция - в този период ( може да трае от няколко месеца до повече от 10 години, обикновено е около 8-12 години) заразените нямат никакви оплаквания и откриването на HIV инфекцията може да стане само чрез извършване на лабораторни изследвания. През този период вирусът продължава да унищожава Т-хелперните лимфоцити, но все още имунната система е достатъчно силна за да се бори с разлчините микроорганизми и ракови заболявания. При децата, заразени от майките си по време на бременността или раждането безсимптомният стадий продължава обикновено около 2 години.

На прехода между безсимптомния стадий и стадия на СПИН и усложненията му се развива състояние, определяно от някои като отделен стадий - стади на увеличените лимфни възли по цялото тяло. Всъщност, отделните стадии на HIV инфекцията не са рязко разграничени един от друг, а оплакванията се задълбочават и развиват с напредващото отслабване на имунната система и способността на организма да се бори с инфекции и раково израждащи се клетки. С постепенното намаляване на броя на CD4+ клетките може да се развие увеличение на лимфните възли по цялото тяло (обикновено трае повече от три месеца) и кожни проблеми като себореен дерматит и пърхот, язвички и афти в устата и по гениталиите и др. Наблюдават се също и появяващ се отново и отново обикновен херпес, херпес зостер. Умного от болните през този стадий на инфекцията се появява диария, дълготрайно умерено повишена температура, почти постоянно изпотяване, необяснима загуба на тегло, болки в ставите и мускулите и умора, чести кожни обриви, чести инфекции (предимно в устата и на половите органи), които трудно се поддават на лечение, отслабване на краткосрочната памет и др. Може да се активира наново стара туберкулозна инфекция (още преди настъпването на стадия на СПИН). При заразените деца в този период може да се наблюдава забавяне на растежа и често боледуване от инфекциозни заболявания.

Стадий на развит Синдром на Придобитата Имунна Недостатъчност (СПИН) - при спадане на броя на CD4+ лимфоцитите под критичния праг от 200 в микролитър кръв, обикновено се разгръща картината на СПИН, която от своя страна може да е много разнообразна. Описнаи са 26 на брой състояния, които са изключително характерни за стадия на СПИН и същевременно почти не се наблюдават при хора с нормална имунна система:

 • развиват се различни бактериални, вирусни и гъбични опортюнистични инфекции, които се изявяват като пневмония, диария, възпаление на очите или менингит (възпаление на мозъчните обвивки). Едни от най-честите причинители на тези опортюнистични инфекции са гъбичкита кандида, хистоплазма и кокцидиомицес, вирусът на обикновения херпес и цитомегаловирусът, микобактерий авиум и паразитът пневмоцистус карини. Децата, болни от СПИН могат да развият както същите опортюнистични инфекции (като при възрастните) така и тежко протичащи форми на инфекциите, от които боледуват всички, принципно здрави деца.
 • развиват се злокачествени заболявания - рак на маточната шийка, сарком на Капоши (вид рак, представящ се като окръглени, тъмно чвервени или кафяви петна по кожата и в устата), някои видове не-Ходжкинов лимфом и мозъчен лимфом. Болните от СПИН са силно предразположени към развитие на посочените злокачествени заболявания.
 • развива се мозъчно заболяване, в резултат на директното увреждащо действие на вируса HIV върху мозъка, включващо деменция или прогресивна многофокална левкоенцефалопатия.
 • силно изразено отслабване на тегло (изконсумиране на тялото)

развива се белодробно заболяване при деца болни от СПИН - белодробна лимфоидна хиперплазия или лимфоидна интерстициална пневмония

Най-честите оплаквания на болните от СПИН, свързани с някои от посочените по-горе състояния, са:

 • кашлица и недостиг на въздух
 • припадъци и загуба на координация
 • болезненео и трудно преглъщане
 • объркване и лесно забравяне
 • тежка и постоянна диария
 • трайно повишена темпеартура
 • отслабване и загуба на зрението
 • гадене, болки в корема и повръщане
 • отслабване на тегло и силно изразена умора
 • тежко главоболие и скованост във врата
 • кома

СПИН може да протича изключително тежко през цялото време при някои хора, докато при други могат да се наблюдават фази на животозастрашаващи болестни състояния, последвани от период на нормално или почти нормално състояние.

   
   
Снимки свързани с тази статия
HIV вирус HIV вирус
HIV вирус HIV вирус
Разпространение 2003г. Разпространение 2003г.
Симптоми свързани с тази статия
Висока температура, Дишане - затруднено, Задух, Затруднено дишане, Изпотяване, Кръвохрачене, Лимфни възли - подуване, Намаляване на теглото, Неразположение - общо, Общо неразположение, Отпадналост, Отслабване, Подуване на лимфните възли, Тегло - намаляване, Температура - повишена, Фебрилитет,
Групи лабораторни изследвания
Кръвосъсирване,
Лабораторни изследвания
СПИН/HIV,
Лекарства
Интерферони, Нуклеозидни аналази (инхибитори на вирусната ДНК-полимераза), Протеазни инхибитори,
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Виж още
Още от СънСезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising